понеділок, 19 березня 2018 07:50

"Халязіон був розміром із квасолину. Чоловіку було складно моргати"

Автор: www.doctoranush.ru
  Халязіон виглядає, як пшонина чи горошина. Якщо всередині його відбувається запалення, накопичується гній. Зір при хворобі не погіршується
Халязіон виглядає, як пшонина чи горошина. Якщо всередині його відбувається запалення, накопичується гній. Зір при хворобі не погіршується

— Кілька місяців тому помітила на краю нижньої повіки червону цяточку, похожу на ячмінь. Коли відхилила трохи повіку, на ній була якась невеличка "кров'яночка" розміром із гречану крупинку. Повіки щоранку трохи закисали. Думала, може, десь протягло, — розповідає 48-річна Лідія Христенко з Черкас.

— Закапувала ліками, але ніякого результату. Цяточка то зникала, то знову з'являлася. Не збільшувалася, але й меншою не ставала. Вона мене ніяк не турбувала, тільки, що було помітно ту цятку. Днями пішла до офтальмолога. Сказав, що це — халязіон. Кілька разів перепитував, чи не болить. Призначив на два тижні краплі з антибіотиками. Сказав, якщо не допоможе, треба буде купити гормональні. Якщо і це не допоможе, буде вирізати.

Халязіон — це патологія сальних залоз. Проявляється горошиною на краю повіки. При доторканні або кліпанні може боліти, інколи виникає набряк.

— Залоза виробляє жир, що змащує рогівку та краї повік. Так під час кліпання зменшується тертя. Якщо повіки вражаються хронічним захворюванням, відбувається закупорювання вивідних протоків цих залоз. Відповідно, там утворюється капсула. Ззовні може виглядати, як пшонина чи горошина. Якщо всередині капсули відбувається запалення, там накопичується гній. У такому випадку з'являється почервоніння, біль та набряк повіки. Захворювання інколи плутають із ячменем, що насправді є запаленням волосяного фолікула, — розповідає завідувач офтальмологічного відділення Черкаської обласної лікарні 52-річна Наталія Пустовіт.

Халязіон трапляється не лише в дорослих, а й у дітей. Частіше — весною й восени, під час холодної і сирої погоди.

— Халязіон не впливає на гостроту зору. Його зазвичай лікують амбулаторно в поліклініці. Пацієнту призначаються протизапальні препарати, фізпроцедури. Рекомендують вживати більше рідини, фруктів та овочів. Якщо курс лікування не був ефективний, тоді виконується операція. Показань для госпіталізації при цьому захворюванні немає. Процедура неприємна, тому оперують із місцевим знеболюванням. Халязіон видаляють разом із капсулою. Це займає не більше 30 хвилин. Після видалення на повіко накладають шви. Для профілактики ускладнень призначаються протизапальні краплі або мазь протягом п'яти-семи днів.

— Буває, що запалення не турбує людину, тому вона не поспішає звертатися до офтальмолога. У нас лікувався хворий, який з цим жив 20 років, халязіон став розміром із квасолину. Чоловіку було навіть складно моргати. Але і це не спонукало піти до лікаря. В наше відділення поступив із катарактою. Звісно, поки є запалення повіки, катаракту не можна оперувати. Довелося погодитися, щоб ми йому прооперували спочатку повіку. А коли все загоїлося, зайнялися катарактою.

Інколи в пацієнтів халязіон може бути не один. У таких випадках призначається лікування з антибіотиками і гормональними препаратами. При повторному виникненні на одному й тому ж місці, слід провести гістологічне дослідження для виключення злоякісної пухлини, — говорить Наталія Михайлівна.

Серед причин виникнення захворювання називають проблеми зі шлуково-кишковим трактом, дисбактеріоз, хронічний гастрит, ентероколіт, ослаблений імунітет.

— При будь-яких ознаках запалення повік раджу не затягувати з візитом до офтальмолога. В такому випадку операція може не знадобитися, — каже Наталія Пустовіт.

Зараз ви читаєте новину «"Халязіон був розміром із квасолину. Чоловіку було складно моргати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути