понеділок, 16 липня 2018 06:11

"Дружина теж їла цю рибу, але не захворіла"

Автор: www.lalafo.kg
  Отрута від бактерії — збудника ботулізму накопичується ”гніздами”. В одному шматку риби токсину менше, а в іншому ­більше
Отрута від бактерії — збудника ботулізму накопичується ”гніздами”. В одному шматку риби токсину менше, а в іншому ­більше

У реанімацію з підозрою на ботулізм потрапив 61-річний житель міста Нова Каховка Херсонської області. 25 червня купив на ринку та з'їв в'ялену рибу. Чоловіка врятували. Йому ввели сироватку, яку привезли з Києва.

— Дружина хворого теж їла цю рибу, але не захворіла. Їй дістався хвіст, в якому збудників інфекції менше, — зазначив Сергій Панкратов, завідувач відділення №2 Херсонської обласної інфекційної лікарні. — Чоловік з'їв частину ближче до голови. За день у нього здувся живіт, з'явилися інші ознаки ботулізму — порушення ковтання, хриплість голосу, сухість у роті.

30 червня хворому ввели сироватку від ботулізму. Загрози життю немає.

— Смертельною є не вся рибина. Тільки частина, де скупчилися спори ботулотоксину — однієї з найсильніших отрут, — пояснює позаштатний інфекціоніст Міністерства охорони здоров'я України 51-річна Ольга Голубовська. — Накопичення бактерій у продуктах не міняє їхній смак. Отрута накопичується "гніздами". В одному шматку риби токсину менше, а в іншому більше.

Бактерія живе в ґрунті. Звідти потрапляє до кишківників тварин, птахів, риб.

Збудник хвороби розмножується без доступу кисню за неправильних умов зберігання чи транспортування харчових продуктів. Це — в'ялена, копчена або слабопросолена риба, ковбаса й шинка. Небезпечними є консерви.

— На відміну від звичайного отруєння, за ботулізму немає проносу й блювоти. Хворі страждають на запор і здуття, — наголошує столичний інфекціоніст Максим Канівець, 41 рік. — Відсутній біль у животі, підвищення температури. Людині здається, що просто стомилася. Не може читати дрібний шрифт — виникає сухість очей. Відчуває слабкість у м'язах, задуху.

За підозри на ботулізм потрібно одразу викликати швидку допомогу.

Промити шлунок — тоді менше отрути всмокчеться в кров. Випити літр теплої води з содою. Викликати блювоту. Промивати шлунок треба, доки не виходитиме чиста вода. Тоді слід потовкти 20 таблеток чорного або білого вугілля. Запити водою. Замість таблеток можна скористатися сорбентами у формі гелю.

У лікарні хворому потрібно в перші чотири доби ввести сироватку проти ботулізму. На спеціалізованому складі в Києві є її запас канадського виробництва. Препарат передали як гуманітарну допомогу за Програмою розвитку Організації Об'єднаних Націй. Щоб отримати сироватку, треба звернутися до відповідального співробітника державного підприємства Укрвакцина МОЗ України.

53 особи захворіли на ботулізм в Україні від початку року. Четверо померли.

Зараз ви читаєте новину «"Дружина теж їла цю рибу, але не захворіла"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути