Ексклюзиви
пʼятниця, 11 березня 2011 00:45

До слухового апарата звикають чотири місяці

Восьмий рік студент з Івано-Франківська Григорій Остаповець носить слуховий апарат на лівому вусі. Каже, почав недочувати раптово, травми не було.

— Мама перша зауважила, що я даю голосніше телевізор, перепитую по кілька разів. Переконала сходити до лікаря. Діагностували тугоухість другого ступеня, — говорить Григорій. — Носити апарат стидався. У школі знімав. Мучився, бо на першу парту не сідав, а ззаду нічого не чув. Мусів списувати. Із пристроєм звук змінювався, ставав, як по телефону. Тепер у мене внутрішньовушний прилад, його майже не помітно.

Кожна десята людина у світі страждає від порушення слуху, яке можна виправити за допомогою слухового апарата.

— Слух зазвичай погіршується поступово і непомітно, — каже столичний лікар-лор Борис Биков, 50 років. — Щоб його перевірити, проводять тональну аудіометрію. Процедура нескладна і безболісна. Хворий розпізнає звукові сигнали різної частоти і гучності.

Завушні слухові апарати підходять людям будь-якого віку. Для виймання та чищення не потрібна дрібна робота пальцями, тому прилади часто купують літні люди. Вони призначені для покращання всіх ступенів порушення слуху. Підходять хворим із хронічним отитом.

Молодь і діти користуються внутрішньовушними та внутрішньоканальними моделями. Вони майже не помітні. Виготовлені з індивідуального зліпка вуха. Корпус пристрою повторює його анатомічну будову, тому не випадає.

— Внутрішньовушні слухові апарати підходять тим, у кого значні порушення слуху. Внутрішньоканальні розміщують у вушному каналі, підходять для незначних порушень. Не можна використовувати дітям до 12 років.

Новинкою на ринку слухових апаратів є цифрові прилади. Із ними можна говорити по мобільному телефону. Вони відділяють мову від навколишнього шуму. Звуковий сигнал перетворюється на цифровий код, який обробляє комп'ютерна програма. Прилад автоматично налаштовується на розмову, перегляд телевізора, прогулянку.

Правильно підібраний і налагоджений слуховий апарат не сприяє подальшому погіршенню чутності. При постійному користуванні він тренує орган слуху та мозок.

— Не можна підбирати слуховий апарат самостійно. Обов'язково проконсультуйтеся в лікаря. Дітям бажано пристрій не знімати протягом усього дня. Дорослі, після адаптації, можуть носити його не менше трьох годин у день. Що довше використовуєте, то краще сприйматимете навколишні звуки.

Звикання до слухового апарата триває два-чотири місяці.

— Чим менше часу пройшло з моменту втрати слуху до протезування, тим швидші і кращі будуть результати корекції.

У 90% хворих слух погіршується через невиліковне ураження внутрішнього вуха. Тоді не допомагає навіть операція. Здебільшого причинами втрати слуху є вроджені травми. Значне погіршення буває після тривалого слухання гучної музики в навушниках.

Зараз ви читаєте новину «До слухового апарата звикають чотири місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути