— Люди роками терплять запор, позбуваючись його короткотривалими процедурами. Зроблять чистку проносними, а від цього тільки запалюється кишечник, — каже столичний ендоскопіст 39-річна Ярина Філюшко. — Треба міняти спосіб харчування.
Радить обстежити кишечник. Для цього зробити рентген або пройти колоноскопію — огляд товстого кишечника за допомогою гнучкого зонда з камерою на кінці. Його вводять у товсту кишку.
— Від запору в товстій кишці накопичуються шкідливі мікроорганізми та бактерії. Токсини розповсюджуються по організму, поступового його отруюючи. Для налагодженої робити кишечника потрібні кефір, ряжанка та йогурт. Їх краще зробити вдома із сухих бактерій і молока. Продаються в молочних відділах магазинів. Вийде натуральний продукт, що діє швидше за куплені з емульгаторами та підсолоджувачами.
При запорі шкідливо їсти рис, макарони, солодощі. Пити міцний чай, каву й газовану воду.
— Замість проносного краще купити в аптеці препарат із лактулозою. Продається у вигляді сиропу. Приймати по столовій ложці тричі на день через півгодини після їжі. Діє поступово. Прочищає організм три-чотири дні.
Для профілактики запору слід їсти по 0,5 кг свіжих овочів і фруктів на день. Найкорисніші — капуста, морква, зелень і яблука. Потрібно пити чисту воду. При вазі 50–60 кг у день не менш як 1,5–2 л води. Її кількість варто збільшувати залежно від ваги.
Для поліпшення травлення потрібно вибирати хліб із висівками чи борошна грубого помелу. Частіше ходити пішки та плавати.
— У людей похилого віку моторика кишечника слабша, тому без стимулювання не обійтися. Для цього корисно їсти продукти багаті клітковиною: горіхи, сухофрукти, квасолю, моркву, помідори, вівсяну та гречану каші. Від них покращиться рух їжі по травному тракту.
Коментарі