Ексклюзиви
понеділок, 07 жовтня 2019 06:30

Депресію лікують півроку

Автор: ФОТО З САЙТА JOINFO.UA
  Найчастіше дистимія виникає у дитинстві чи підлітковому віці. Доросла людина сприймає депресивність як рису характеру і не звертається до лікаря, недуга переходить у хронічний стан
Найчастіше дистимія виникає у дитинстві чи підлітковому віці. Доросла людина сприймає депресивність як рису характеру і не звертається до лікаря, недуга переходить у хронічний стан

— Живу "на автоматі", — розповідає 24-річна Христина Григорець із Дніпра. — Нічого не цікавить, усе роб­лю через силу. Має статися щось жахливе, щоб з'явилися хоч якісь емоції.

Жінка хворіє на депресію — психічну хворобу.

— Удень постійно хочу спати, вночі не можу заснути, — продовжує. — Спілкуватися з людьми стало нестерпно. Слухати когось нецікаво, сама говорити не хочу. Весь час змушую себе. Періодично нападає відчай. Просто сиджу й плачу без причин. Буває, від безсилля не можу звестися з ліжка. Життя — як на американських гірках, тільки навпаки. Періоди повної апатії чергуються з цілковитим відчаєм.

— Якщо людина протягом двох років перебуває більшу частину дня в пригніченому стані — це хронічна депресія, або дистимія, — каже лікар-психіатр 39-річна Тетяна Потапенко з Києва. — Недуга простіша в лікуванні, ніж великий депресивний розлад. Однак під час загострень симптоми стають яскравішими.

Найчастіше дистимія виникає в дитинстві або в підлітковому віці. Доросла людина сприймає свою депресивність як рису характеру, тому не звертається до лікаря. Може розвиватися як наслідок недолікованої клінічної депресії.

— За наявності дистимії людина намагається вести усамітнений спосіб життя, уникає зустрічей із рідними й близькими, — продовжує лікар. — Постійно має пригнічений настрій, страждає від невпевненості у собі, відчуття неповноцінності.

Характерними для хронічної депресії є втрата інтересу до речей, що раніше цікавили, неспроможність отримувати задоволення від приємних занять, зосередженість на негативних емоціях і думках, відчуття безнадії.

— Людям з дистимією майбутнє здається безпросвітним, теперішнє — нестерпним. Вони заглиблюються в роздуми над минулим, яке теж бачать песимістично. Часто думають про смерть, самогубство.

Проявами дистимії є надмірна сльозливість і постійне відчуття тривоги. Людям із таким діагнозом складно зосереджувати увагу на конкретному, важко згадувати й запам'ятовувати. Вони страждають від нестачі сил та енергії, мають порушення сну.

— Удень хворі страждають від сонливості, вночі — від безсоння. Часто мають тягу до алкоголю або психотропних препаратів. Схильні дратуватися через дрібниці, постійно відчувають наближення біди.

Хворий на дистимію не може прийняти навіть найпростішого рішення.

— Уникає відповідальності на всіх рівнях — що надіти, що поїсти. Відчуває себе безпомічним, ні на що не здатним. На фізіологічному рівні недуга проявляється загальною слабкістю. Можуть турбувати проблеми з травленням, головний біль, задишка, дискомфорт в області серця, шлунку, у м'язах. Спадає статева активність. Апетит знижується або, навпаки, виникає схильність до переїдання.

Хронічну дистимію лікують антидепресантами й психотерапією. Препарати підбирають індивідуально.

— Часто доводиться перепробувати різні препарати, доки не знайдеться найефективніша комбінація. Якщо підібрано вдало, покращення настане протягом перших тижнів. Але це не значить, що можна припинити прийом. Лікуватися варто протягом чотирьох-дев'яти місяців, інакше швидко трапиться рецидив.

При хронічній депресії психотерапія не допоможе.

— Сеанси з психологом — це доповнення до медикаментозного лікування. Відвідувати їх слід регулярно, навіть здоровим. Кращий ефект дає, якщо поєднувати індивідуальні заняття з груповими.

При грамотному лікуванні хвороба зникне через шість місяців, у декого — через рік. Усе залежить від індивідуальних особливостей і того, наскільки ретельно людина дотримується рекомендацій лікаря.

Зараз ви читаєте новину «Депресію лікують півроку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути