понеділок, 12 березня 2007 14:16

Дефіцит заліза виникає від вегетаріанських дієт

"Залізодефіцитна анемія виникає, коли організм не встигає поповнити запаси заліза через неправильне харчування та виснажливу роботу", — розповідає Наталія Третяк, завідувачка відділення захворювань системи крові Інституту гематології та трансфузіології АМН України.

Кожен п"ятий житель землі потерпає від дефіциту заліза в організмі. В Україні таких хворих понад 200 тис. За статистикою, найчастіше на анемію хворіють у Тернопільській, Івано-Франківській, Черкаській та Вінницькій областях.

Недуги часто виникають у молодих жінок на фоні рясних місячних, при зловживанні дієтами та під час вагітності.

— Особливо потерпають від недуги шанувальниці вегетаріанських дієт, — каже гематолог. — Бо м"ясо — це головний  постачальник заліза.

Наталя Третяк розповідає, що перші ознаки анемії (недокрів"я) схожі на серцеві недуги: запаморочення, слабкість, головний біль, задишка. Потім з"являються порушене серцебиття, "мушки" перед очима, погане засинання, дратівливість. Такі хворі чутливі до холоду — через поганий кровообіг.

Найкраще залізо засвоюється з телятини

— Рідше залізодефіцит виникає після хвороб, пов"язаних із кровотечами (виразки, гіпертонія, пухлини), — говорить Наталія Миколаївна. — А запущена форма анемії сама "чіпляє" недуги, бо в пацієнта ослаблений імунітет.

Найбільше ризикують захворіти на анемію багатодітні матері, які народжують погодків. При кожній вагітності жінка втрачає 1000 мг заліза. Щоб відновити його баланс, організмові треба від двох тижнів до 2,5 місяця.

— В організмі кожної людини є запаси заліза —так звані депо, — пояснює Володимир Хомяк, 25 років, акушер-гінеколог столичного пологового будинку N7. — Часті вагітності, з інтервалом рік-півтора-два, не дають можливості організмові відновити запаси. Такі жінки справді ризикують.

Лікар каже, кількість заліза у крові вагітної не зменшується. Воно розбавляється — додається кров дитини й плацентарна.

— Анемія небезпечна для мами, бо може викликати ускладнення при пологах, — говорить гінеколог. — Перед тим як вагітна народжуватиме, ми завжди враховуємо цей ризик. А от дитині нічого не загрожує. Вона візьме в мами все, що треба — і кальцій, і залізо, і магній.

Анемію лікують два місяці. Пацієнт приймає пігулки та дотримується дієти.

— Найкраще залізо засвоюється з телятини. На другому місці — яйця, бобові та фрукти, на третьому — рис, шпинат та кукурудза, — розповідає гематолог Наталя Третяк. — Яблука, морси та соки, багаті аскорбіновою і янтарною кислотами, теж корисно вживати. Вони допомагають кишечникові всмоктувати залізо.

Хвороби, які викликають недокрів"я

— травної системи — виразки, гастрит, тріщини прямої кишки, пухлини, цироз печінки;
— сечостатевої — пієлонефрит, сечокам"яна хвороба, пухлини нирок та сечового міхура, фіброма, тривалі та рясні місячні;
— дихальної — рак легенів і бронхів;
— ендокринної — пухлини гіпофіза, недостатність надниркових залоз;
— серцево-судинної — гіпертонія з частими носовими кровотечами, атеросклероз;
— крові — гемобластози, гемофілія, анемії, перебіг яких ускладнюється кровотечами.

Зараз ви читаєте новину «Дефіцит заліза виникає від вегетаріанських дієт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути