понеділок, 01 жовтня 2012 05:30

Через викривлений хребет зменшуються легені

Автор: фото з архіву Полтавського санаторію для дітей з порушенням опорно-рухового апарату
  Пацієнт Полтавського санаторію для дітей з порушеннями опорно-рухового апарату проходить процедуру гідротерапії. Вона відновлює втрачені функції суглобів, внутрішніх органів, м’язів
Пацієнт Полтавського санаторію для дітей з порушеннями опорно-рухового апарату проходить процедуру гідротерапії. Вона відновлює втрачені функції суглобів, внутрішніх органів, м’язів

— Через скривлений хребет зменшується об'єм легень. Хворі на сколіоз зазвичай мають деформовану грудну клітину. Від постійного стискання зміщуються внутрішні органи. Кров може згущуватися, виникають тромби. Найсерйозніший наслідок — руйнування міжхребцевих дисків та утворення гриж, — розповідає ортопед-травматолог Віктор Бойко, головний лікар Полтавського обласного санаторію для дітей з порушенням опорно-рухового апарату. Також він є доцентом кафедри радіології та радіаційної медицини Української медичної стоматологічної академії, кандидат медичних наук.

— У нормальному стані людський хребет має чотири вигини — вперед, у шийному та поперековому відділах і назад — у грудному та крижовому відділах. Усі інші вигини або зміщення від центральної вісі хребта — це сколіоз. — Лікар роздивляється рентгенологічний знімок. — Не бачу ніяких патологій, але це більше виняток із правил. А закономірність така, що понад 20 відсотків сучасних дітей страждають на сколіоз.

Спілкуємося в адміністративному корпусі санаторію. З подвір'я лунає дитячий сміх. За розпорядком дня, перед тихою годиною діти мають погуляти на свіжому повітрі, пограти з вихователями в малорухливі ігри та поспілкуватися між собою.

Чому виникає сколіоз?

— Зазвичай, він починається і прогресує, коли організм підлітка готується до статевого дозрівання. Приблизно у 80 відсотках випадків причина виникнення викривлень невідома.

Які хвороби хребта і суглобів лікують у санаторії?

— Передусім ми лікуємо сколіози з різними ускладненнями, хвороби Пертеса, коли у дитинстві руйнується голівка стегнової кістки. Остеохондропатії, що супроводжують мікропереломи. Також асептичні некрози й хронічні остеомієліти, під час яких у кістки потрапляє інфекція та з'являються гнійники. Допомагаємо при деформаціях тазо-стегнового суглоба, переломах кісток з уповільненим формуванням. Також — вроджених викривленнях хребта і плечового поясу, дисплазії, юнацьких кіфозах та деформації нижніх кінцівок. Показання до лікування є індивідуальними для кожної дитини. Більшість наших пацієнтів одужують. Але бувають складні випадки, коли доцільніше говорити лише про реабілітацію.

В нашому санаторії є ортопедичні м'ячі, профілактори Євмінова, які зміцнюють м'язи спини. Застосовуємо найновіші методики, що можуть попередити наслідки, пом'якшити захворювання.

Ви згадували про остеохондропатію. Що це за хвороба і чому виникає?

— Хребці дитини відрізняються від хребців дорослої людини тим, що мають зони росту. Через неправильне навантаження вони защемлюються, порушується кровообіг. Тому задні відділи хребців починають рости швидше, а передні відстають. Як наслідок — спину дитини вигинає дугою. У хворого з викривленим хребтом защемлюються спинні нерви, деформуються краї дисків, виникають сильні болі. Наступна стадія хвороби — розвиток дисплатичного остеохондрозу, при якому спина 14-річного підлітка виглядає, як у 70-літньої людини. Та відсоток хворих на остеохондропатію незначний у порівнянні з хворими на сколіоз.

Санаторій розташований у мальовничому куточку Полтави, серед фруктових садів.

Лікування включає ортопедичний режим, фізіотерапевтичні процедури, масаж, вітамінотерапію. Застосовують лікувальну фізкультуру, аеротерапію, гідрованни. Пацієнтам забезпечують п'ятиразове харчування, збагачене кальцієм.

При санаторії діє середня загальноосвітня школа першого-другого ступенів.

Попередньо записатися на консультацію можна за адресою: м. Полтава, вул. Садова, 26, тел.: 0(5322) 7 35 83, 0(50) 953 83 06.

Зараз ви читаєте новину «Через викривлений хребет зменшуються легені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути