Через незбалансоване харчування та брак вітамінів виникають хронічні недуги. Це послаблює захисні властивості організму. Найкритичніша ситуація в Україні з дефіцитом йоду.
— Брак йоду у ґрунті позначається на здоров"ї дітей, — каже Марина Власенко, завідувачка кафедри ендокринології Вінницького медичного університету. — Кількість хворих на нетоксичний зоб нині перевищує п"ять відсотків. Він розвивається переважно через брак йоду.
Аби вберегтися, медики радять замінити сіль йодованою. Кажуть, вона запобігає не лише ендокринним недугам, а й знімає втому. Однак терапевти радять спочатку перевірити кишково-шлункову систему.
— У звичайній кам"яній солі, яка колись була морською, достатньо йоду, — пояснює Зоя Дергачова, 48 років, терапевт, виконавчий директор Асоціації гомеопатів. — Я проти хімічного йодування, як і проти надмірного. Якщо людина харчується різною їжею, але якихось мінералів бракує, спочатку треба перевірити травну систему, як усе всмоктується. А вже потім вирішувати — додавати мікроелементи чи ні.
Каже, західні вчені теж проти надмірної йодизації. Раніше вона буда в моді. Але науковці побачили, що через 30–50 років надлишок йоду провокує запалення щитовидної залози.
— Щитовидна залоза чутлива до кількості йоду, особливо до його надміру, — говорить Зоя Миколаївна. — Уражені клітини щитовидки імунна система людини починає сприймати як чужинців. Виробляє проти них антитіла, тому й виникає запалення. Лікуватися складно.
Аби вберегтися від дефіциту мікроелементів, потрібно їсти крупи, картоплю, овочі, банани. Бажано, щоб вони були з різних регіонів. Дефіцит йоду викликає однотипна їжа.
Коментарі