вівторок, 19 травня 2009 16:56

Анна Черній підраховує кількість калорій у стравах

24-річна Анна Черній із Вінниці контролює вагу, підраховуючи кількість спожитих і витрачених калорій за день. Метод почала застосовувати рік тому.

— Коли побачила стрілку вагів на 65 кілограмах, зрозуміла: треба щось робити, — розповідає Черній. Зріст дівчини 165 см. У її родині жінки схильні до повноти. — У журналі вичитала, що людина кожного дня втрачає кілокалорію на кілограм ваги на годину. Ця енергія іде на забезпечення життєдіяльності організму. Тобто це найбільша кількість витрачених калорій, навіть якщо людина нічого не робить.

Черній хотіла схуднути до 50 кг. Продуктів із раціону не виключала, просто обмежувала їх кількість.

— Я вирахувала, що кожного дня на вагу 50 кілограм мій організм витрачатиме 1200 кілокалорій, — продовжує дівчина. — Рахувала так: 1 кілокалорія на 50 кілограмів на 24 години. До результату додавала втрачені калорії від ранішньої зарядки — 400–600 кілокалорій, прогулянки — 100–200. Виходило 1600–2000 кілокалорій на день.

Від цієї суми віднімала 10%. Виходило 1440–1800 ккал. Намагалася щодня витрачати на 400–500 ккал більше.

Черній вела щоденник. В одній графі записувала кількість витрачених калорій, в іншій — спожитих. Кожні 10 днів підраховувала і виводила різницю. За чотири місяці схудла на 3 кг.

Продуктів із раціону не виключала, просто обмежувала їх кількість

— Щоденник дисциплінує, — стверджує дівчина. — Але рахувати треба абсолютно все і не змінювати дієту.

Вміст калорій у спожитих продуктах Черній дивилася на упаковці або шукала в книгах.

— Давайте підрахуємо калорійність звичайного легкого обіду. Порція борщу  — це 240 калорій, я вичитала в "Книге о здоровой и вкусной пище". Дві скибки чорного хліба — це 240. Намастимо хліб нежирним майонезом. У столовій ложці 15 грамів майонезу, це 45 калорій. У 100 грамах майонезу — 300 калорій. У 100 грамах капусти 25 калорій. На салат візьмемо 200 грамів, це 40-50 калорій. Поллємо салат двома столовими ложками олії. Це 30 грамів, 300 калорій. Після салату давайте 100 грам кураги, це ще 350 калорій. Зап"ємо все чаєм із чайною ложкою меду. У чайній ложці 10 грамів меду, це буде 35 калорій.

Обід склав 1215 кілокалорій.

— Добова норма спожитих людиною кілокалорій — 2800, — каже обласний лікар-дієтолог Галина Заволова, 51 рік. — Якщо людина займається легкою фізичною працею — 2800–3000, важкою — більше 3500. Знаючи це, можна контролювати співвідношення спожитих і витрачених калорій.

Заволова радить замість висококалорійних уживати продукти, багаті на мікроелементи, вітаміни, клітковину, білок. Вони є в нежирній рибі, м"ясі, яйцях, молочнокислих продуктах низької жирності.

Бажано уникати нехарактерної для українців їжі

Корисні речовини з їжі не завжди добре засвоюються організмом. Активізувати травну систему можна за допомогою легких вправ.

— Також бажано уникати нехарактерної для українців їжі, — додає голова Лікувально-діагностичного центру Інна Демішева з Києва. — Ми надто захопилися американськими гамбургерами чи японськими суші. Але кожен народ має свою історію харчування. Тому не варто часто вживати незвичні продукти.

Визначити продукти, які підходять організму, можна по гемокоду. Це тест на переносимість продуктів за аналізом крові. Після аналізу для кожного пацієнта складають карту продуктів. У зеленому полі написано перелік бажаних продуктів, у червоному — небажаних.

— За добу до аналізу не можна вживати алкоголь, антибіотики, знеболювальні й протизапальні ліки. Забір крові робимо натщесерце, — розповіла спеціаліст із тесту медичного центру "Гемокод" Ірина Петриченко, 41 рік. — Із часом деякі продукти з "червоного" списку можуть повернутися в раціон. Однак це можливо лише за умови чіткого дотримання дієти протягом шести тижнів. Це просто, бо людину не обмежують у корисній для неї їжі. До того ж не потрібно рахувати калорії.

Завдяки дієті зникає алергія, набряки, зайва вага.

Ціна тесту в Києві складає 1970 грн.

Ірина РИБАКОВА

Зараз ви читаєте новину «Анна Черній підраховує кількість калорій у стравах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути