— На ангіну захворіла несподівано, — каже киянка Катерина Рудьків, 24 роки. — На вулиці стояла спека. Їхала в автобусі з Житомира в Київ півтори години. Як вийшла, так погано стало від спеки, що купила морозиво та випила сік із льодом. Горло заболіло ввечері.
Вночі підвищилася температура до 39°С.
— Спека на вулиці, а я лежу під ковдрою з замотаним горлом. Кидає то в жар, то в холод. Горло дере. Їсти, пити, говорити не можу. Жах. Тиждень провалялася.
Ангіну в теплу пору провокують бактерії, каже сімейний лікар Валентина Рудько, 44 роки, зі столиці.
— Якщо ви з'їли морозиво у спеку, посиділи під кондиціонером чи вийшли з холоду на сонце — це температурний шок. Він різко знижує імунітет. Легко чіпляються мікроби з повітря. Ангіна — це червоне горло та температура. Але її легко сплутати з нежитем чи застудою. Її лікують антибіотиками. Полоскання горла не поможе. Навпаки — теж недобре. Таблетки застуду не вилікують, а імунітет уб'ють.
Каже, часто пацієнти припиняють приймати таблетки, коли минає біль у горлі. Цього робити не можна. Ангіну лікують п'ять — десять днів.
— Два — три дні попив і все, а потім приходить до мене з ускладненнями на серці. Щонайменше п'ять днів п'ємо антибіотики, полощемо горло сольовим чи трав'яним розчином. Він змиває слиз із мікробами. На горло кладемо теплий компрес. Можна закутатися шарфом і лежати в ліжку.
— Найпростіший розчин для хворих на ангіну роблять із солі та води, — радить Валентина Рудько. — Чайну ложку солі розведіть у склянці води. І полощіть що дві години.
100 г подрібненого часнику кладе в склянку й заливає кип'яченою водою кімнатної температури. Настоює 4 год., проціджує. Перед полосканням підігріває.
Морквяним соком радить полоскати горло перед їдою.
— Просто вичавіть сік із трьох морквин. Знімає біль і вбиває бактерії.
Коментарі