Щотижня працівники державної споживчої служби вилучають із магазинів продукти із забороненим складом.
Наприкінці липня з мережі супермаркетів вилучили партію румунського морозива, в якому виявили заборонену сполуку етиленоксид. З іншої мережі конфіскували польське печиво з канцерогенами. З дитячого садка на Волині забрали партію вершкового масла, у складі якого були немолочні жири. З магазину в місті Вишневе під Києвом вилучили польський м'який сир, в якому виявили шкідливу добавку Е 410.
— До найнебезпечніших продуктів належать кріплені вина, кондитерські вироби, ковбаси, молочні продукти та снеки — чипси і сухарики, — розповідає дієтолог 54-річний Олександр Кущ. — Їх краще не купувати взагалі.
У вермутах і портвейнах багато протимікробних сполук, які запобігають утворенню грибків. Вони вражають печінку. Достатньо келиха кріпленого вина, щоб заподіяти шкоду. В горілці їх майже нема.
Найбільше шкодять організму харчові добавки з маркуванням Е.
— Вони послаблюють імунітет, провокують запальні процеси в печінці, суглобах, нирках, — каже столичний дієтолог 28-річний Андрій Маковецький. — Найстрашнішим наслідком є рак шлунку, крові та легень.
Під час виготовлення продуктів використовують близько тисячі харчових добавок. В Україні заборонені Е 121, Е 123 та Е 240.
— Особливо небезпечна сполука Е 211, — продовжує Олександр Кущ. — Вступає в реакцію з вітаміном С і викликає рак. Е 222 спричиняє алергію та захворювання шлунково-кишкового тракту. Але є нешкідливі сполуки. Наприклад, Е 160С — це екстракт паприки, Е 100 — екстракт куркуми, Е 1422 — кукурудзяний крохмаль. Називають так, щоб на етикетці вмістити весь склад продукту.
Найбільше сполук Е міститься у солодощах, ковбасах, газованих напоях, снеках.
— Зі свіжим м'ясом проблема інша, — продовжує Маковецький. — У ньому багато антибіотиків. Їх дають тваринам, щоб не хворіли. Бо як впаде одна — загине вся ферма. М'ясо можуть мити в антибіотиках, щоб не так швидко псувалося. Сполуки потрапляють в організм людини, він звикає і з часом перестає реагувати, випрацьовує захисний механізм. Як захворіє, антибіотики не допомагають.
Тваринам додають гормон росту.
— Якщо хлопчик їстиме багато такого м'яса, то матиме високий рівень жіночого гормону. Довго розвиватиметься. Дівчата, навпаки, швидше дорослішатимуть, виглядатимуть старше свого віку. Дорослому чоловікові це загрожує жіночим типом ожиріння — з вираженими боками, стегнами, писклявим голосом. У жінок виникає гормональний розлад, є ризик раку молочних залоз.
Виявити у м'ясі антибіотики та гормони росту за зовнішнім виглядом і запахом неможливо.
— Супермаркети перевіряють м'ясо на два антибіотики. А їх існує понад 30.
Дієтолог радить купувати свіже м'ясо із позначками "Без антибіотиків", "ЕКО", ДСТУ — вирощене за державним стандартом.
У солодощах і молочних продуктах найбільше пальмової олії.
— Це трансжир, — пояснює Андрій Маковецький. — Провокує появу ракових клітин, закупорює судини, спричиняє серцеві недуги. Раджу споживати продукти з пальмовою олією якомога рідше. Якщо раз у тиждень, то шкода буде мінімальна.
Не радить їсти харчі з великою кількістю цукру.
— І великим терміном зберігання, — уточнює. — Бо чим він довший, тим більше містить консервантів. Найкраще їсти свіжі продукти. Замерзлі напівфабрикати не шкодять, але й користі від них ніякої. Тільки забивають шлунок.
Корисних продуктів меншає.
— Натуральні господарства програють великим корпораціям, — каже Олександр Кущ. — Бо ті виготовляють дешеві харчі найагресивнішими і найгіршими методами.
— Але за років 50 ситуація зміниться, — додає дієтолог Андрій Маковецький. — Люди навчаться виготовляти дешеве рослинне м'ясо з бобових. Буде менше тварин, відповідно, антибіотиків і хімії.
Коментарі