Вино, торти і ковбаса шкодять здоров'ю найбільше

Автор: УКРІНФОРМ
  ­Чоловік торгує сирами і ­ковбасами на стихійному ринку в селі Чере­мошна Верховинського району Івано-Франківської області. Дієтологи не радять ­купувати харчі, що мають ­тривалий термін зберігання. Що він довший, то більше в їжі консервантів
­Чоловік торгує сирами і ­ковбасами на стихійному ринку в селі Чере­мошна Верховинського району Івано-Франківської області. Дієтологи не радять ­купувати харчі, що мають ­тривалий термін зберігання. Що він довший, то більше в їжі консервантів

Щотижня працівники державної споживчої служби вилучають із магазинів продукти із забороненим складом.

Наприкінці липня з мережі супермаркетів вилучили партію румунського морозива, в якому виявили заборонену сполуку етиленоксид. З іншої мережі конфіскували польське печиво з канцерогенами. З дитячого садка на Волині забрали партію вершкового масла, у складі якого були немолочні жири. З магазину в місті Вишневе під Києвом вилучили польський м'який сир, в якому виявили шкідливу добавку Е 410.

— До найнебезпечніших продуктів належать кріплені вина, кондитерські вироби, ковбаси, молочні продукти та снеки — чипси і сухарики, — розповідає дієтолог 54-річний Олександр Кущ. — Їх краще не купувати взагалі.

У вермутах і портвейнах багато протимікробних сполук, які запобігають утворенню грибків. Вони вражають печінку. Достатньо келиха кріпленого вина, щоб заподіяти шкоду. В горілці їх майже нема.

Найбільше шкодять організму харчові добавки з маркуванням Е.

— Вони послаблюють імунітет, провокують запальні процеси в печінці, суглобах, нирках, — каже столичний дієтолог 28-річний Андрій Маковецький. — Найстрашнішим наслідком є рак шлунку, крові та легень.

Під час виготовлення продуктів використовують близько тисячі харчових добавок. В Україні заборонені Е 121, Е 123 та Е 240.

— Особливо небезпечна сполука Е 211, — продовжує Олександр Кущ. — Вступає в реакцію з вітаміном С і викликає рак. Е 222 спричиняє алергію та захворювання шлунково-кишкового тракту. Але є нешкідливі сполуки. Наприклад, Е 160С — це екстракт паприки, Е 100 — екстракт куркуми, Е 1422 — кукурудзяний крохмаль. Називають так, щоб на етикетці вмістити весь склад продукту.

Найбільше сполук Е міститься у солодощах, ковбасах, газованих напоях, снеках.

— Зі свіжим м'ясом проблема інша, — про­довжує Маковецький. — У ньому багато антибіотиків. Їх дають тваринам, щоб не хворіли. Бо як впаде одна — загине вся ферма. М'ясо можуть мити в антибіотиках, щоб не так швидко псувалося. Сполуки потрапляють в організм людини, він звикає і з часом перестає реагувати, випрацьовує захисний механізм. Як захворіє, антибіотики не допомагають.

Тваринам додають гормон росту.

— Якщо хлопчик їстиме багато такого м'яса, то матиме високий рівень жіночого гормону. Довго розвиватиметься. Дівчата, навпаки, швидше дорослішатимуть, виглядатимуть старше свого віку. Дорослому чоловікові це загрожує жіночим типом ожиріння — з вираженими боками, стегнами, писклявим голосом. У жінок виникає гормональний розлад, є ризик раку молочних залоз.

Виявити у м'ясі антибіотики та гормони росту за зовнішнім виглядом і запахом неможливо.

— Супермаркети перевіряють м'ясо на два антибіотики. А їх існує понад 30.

Дієтолог радить купувати свіже м'ясо із позначками "Без антибіо­тиків", "ЕКО", ДСТУ — вирощене за державним стандартом.

У солодощах і молочних продуктах найбільше пальмової олії.

— Це трансжир, — пояснює Андрій Маковецький. — Провокує появу ракових клітин, закупорює судини, спричиняє серцеві недуги. Раджу споживати продукти з пальмовою олією якомога рідше. Якщо раз у тиждень, то шкода буде мінімальна.

Не радить їсти харчі з великою кількістю цукру.

— І великим терміном зберігання, — уточнює. — Бо чим він довший, тим більше містить консервантів. Найкраще їсти свіжі продукти. Замерзлі напівфабрикати не шкодять, але й користі від них ніякої. Тільки забивають шлунок.

Корисних продуктів меншає.

— Натуральні господарства програють великим корпораціям, — каже Олександр Кущ. — Бо ті виготовляють дешеві харчі найагресивнішими і найгіршими методами.

— Але за років 50 ситуація зміниться, — додає дієтолог Андрій Маковецький. — Люди навчаться виготовляти дешеве рослинне м'ясо з бобових. Буде менше тварин, відповідно, антибіотиків і хімії.

Зараз ви читаєте новину «Вино, торти і ковбаса шкодять здоров'ю найбільше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути