"Після контакту зі мною мили руки"

Автор: ФОТО надала Анастасія Вертелецька
  Анастасія Вертелецька із Запоріжжя два роки лікується від ­псоріазу. ­Хвороба ­виникла через сильний стрес
Анастасія Вертелецька із Запоріжжя два роки лікується від ­псоріазу. ­Хвороба ­виникла через сильний стрес

Близько півтора мільйона українців хворіють на псоріаз. Найчастіше ­проявляється до 30 років. Недуга небезпечна ускладненнями, що ­можуть призвести до інвалідності. У 10–20% хворих вражає суглоби.

— Псоріаз проявився два роки тому, коли працювала в Китаї моделлю. Пережила стрес. Через тиждень почала свербіти потилиця, шкіра почервоніла, — каже 23-річна Анастасія Вертелецька із Запоріжжя.

— Тоді в лікарню піти не могла, бо всі святкували Новий рік. Приймали тільки людей з невідкладними випадками. В аптеці порадили крем від лупи. Від нього було жахливе печіння. Шкіра стала менше лущитись, але потилиця свербіла так само. Якось зібрала волосся у високий хвіст, дівчата побачили почервоніння — злякалися. Після будь-якого контакту зі мною мили руки. Боялися заразитись.

Лікарі запідозрили себорейний дерматит. Призначили мазі, правильне харчування.

— Через два тижні ошелешили діагнозом — псоріаз. Лікар призначив сорбенти, вітамін D, порадив займатися спортом, не нервувати й дотримуватися дієти.

Відмовилася від кави, шоколаду, меду, яєць, цукру, червоних овочів та морепродуктів.

— У списку було все, що люблю їсти. Дотримуватися дієти було важко, від цього ще більше стресувала, — продовжує Анастасія. — Нервувала і через нову роботу в банку. Тоді хвороба й загострилася. Псоріаз перейшов на лікті, долоні, ногу та плечі. Усе свербіло. Відвідувачі мене лякалися і просили не підходити.

Роботу в банку покинула, займається модельною кар'єрою. Раніше рекламувала прикраси. Коли на руках з'явилися бляшки, це стало неможливо. Тепер співпрацює лише з брендами одягу.

— Повністю відновитися не змогла, бо не вдається дотримуватися дієти. Місяць тому ще й захворіла на коронавірус. Псоріаз загострився. Рани на ногах і руках більш-менш заліковую, бо часто зво­ложую, а з ураженнями на голові складніше. Перестала носити темний одяг, бо з потилиці на нього сиплеться відмерла шкіра. Табу стали високі зачіски, короткий одяг. Певний час жила в депресивному стані. Допомогло спілкування. Почала ділитися своєю історією. Виявилося, що у світі багато молоді, які живуть із псоріазом.

— На нього частіше хворіють люди, чиї родичі мають цю недугу. Вона передається у спадок. Може проявлятися навіть через покоління, — розповідає столична дерматологиня Марина Анфілова. — Псоріаз уражає у будь-якому віці. Що раніше проявляється, то агресивніше протікає.

Це неінфекційне захворювання, тому не заразне. Часто виникає через стреси. Для хвороби характерний свербіж, поява на шкірі рожевих, або червоних плям, бляшок, вкритих сріблясто-сірою лусочкою. Вони швидко розповсюджуються.

— Псоріаз може проявитися сильною лупою. Шкіра злущується клаптями. Може бути ураження нігтів. Тоді вони погано ростуть й стають, ніби поколоті голкою. Або з'являються жовті плями, схожі на грибок. Може розвинутися псоріатичний артрит. Ураження збільшуються так, що людина вкривається кірками й тоді їй важко ходити. Пам'ятаю пацієнта, якого привезли на ношах, бо був вкритий такою. Від будь-якого руху кірка тріскалася й текла кров.

Псоріаз невиліковний. Проте можна зменшити прояви недуги до 75%. Слід відмовитися від алкоголю і куріння, контролювати вагу й берегти шкіру від травмування.

— Зараз є дієві гормональні креми, мазі. Імунобіологічні препарати дозволяють за два-три уколи зняти симптоми. Ін'єкція коштує від 5 тисяч гривень до декількох тисяч доларів.

Зараз ви читаєте новину «"Після контакту зі мною мили руки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути