Ексклюзиви
неділя, 19 листопада 2006 15:27

Уночі кухонний змішувач розірвало навпіл

Коли прориває старий заіржавілий водогін — це не диво. А от жителю столичного Голосіїва Олексію Тимощуку, 34 роки, "пощастило" затопити сусідів через три місяці після того, як поставив лічильники води. "Лопнув вентиль на стояку холодної води", — установив причину жеківський сантехнік. Він прийшов за викликом через три години.

— У двох квартирах на Теремківській місяць тому теж залило з п"ятого поверху аж донизу, одну за одною, — каже 32-річний В"ячеслав Богуш, слюсар-сантехнік ЖЕКу на столичних Теремках-1. — Порозривало крани гарячої води.

Зіпсовані вентилі сантехнік уважно оглянув. Вони легші від фірмових, а на розпилі видно, що виготовили їх із алюмінієвого порошку — силуміну. Якщо випадково перетиснути гайковим ключем, такий кран тріскає, ділиться досвідом В"ячеслав. Ставити таке тепер категорично відмовляється: "Потім претензії будуть до мене".

Дешеве і низькоякісне сантехнічне причандалля привозять із Китаю. Ці крани-вентилі, фільтри грубої очистки води і клапани на базарах продають по 6–7 грн. Побутовий водяний насос, що качає воду з криниці, створює тиск до 4–5 атмосфер. Для приватного будинку достатньо, і силумінові вентилі такий витримають. У столичні багатоповерхівки воду подають під тиском 8–9 Ат. Уночі він може підвищитися до 15 Ат. Китайські крани не витримують. Лопають і від гідроударів, коли у водогін потрапляє повітря.

Найшвидше виходять із ладу польські шланги

— Недавно на Глушкова серед ночі розірвало кухонний змішувач, — розповідає В"ячеслав. — Ми на дві години перекривали трубу для ремонту. Тільки-но подали воду — аж дзвонять: рятуйте. Корпус від гідроудару розлетівся навпіл. На щастя, господарі були вдома і почули шум води.

Якісні крани для водогонів показали в будівельному гіпермаркеті "Епіцентр К" на вулиці Братиславській. Вентилі до пральних машин та фільтри відчутно важчі за китайські.

— Найбільш ходова в нас продукція фірми "Ферро", — каже комерційний директор гіпермаркету Максим Сінельников, 31 рік. — Виготовляють її з латуні на заводах в Італії, Польщі та Китаї. Свою арматуру італійці позначають запресованим значком "v" в овалі або "F".

У "Новій лінії" та "Епіцентрі" італійський товар продають по 11,5–12 грн, на столичному базарі "Юність" — по 12–14. Німецька сантехнічна арматура "Геберіт" утричі дорожча. Деякі крани коштують 160 грн.

Причиною затоплення стають і гнучкі шланги в дротяному оплетенні до унітазного бачка, пральної машини чи змішувача на умивальнику. В"ячеслав Богуш каже, що найшвидше виходять із ладу польські шланги. Їх можна розпізнати за вплетеними пунктиром синьою та червоною смужками. За два-три роки експлуатації їх краще замінити. Італійські шланги надійні, але й коштують удвічі дорожче за польські — 22–27 грн за 30-сантиметрову трубку. Вони тонші, а дротяне оплетення гладке і блискуче.

У магазині купувати надійніше. Якщо затоплення сталося через неякісну арматуру, з чеком можна вимагати відшкодування збитків. Згідно із законом про захист прав споживачів, на товар у "Епіцентрі К" дають дворічну гарантію, запевняє комерційний директор Максим Сінельников. А на базарі просто відмовляться визнати, що продали неякісну річ.

Тиск у водогоні знижують редуктором

Запірні механізми закордонних унітазів на Подолі та Оболоні в Києві часом барахлять: бачок уже повен, а вода все ллється. Це через підвищений тиск у водогонах. Зарубіжні виробники проектують впускні клапани бачків, розраховуючи на тиск 9 атмосфер, а в цих районах він часто підвищується до 12. Налагодити нормальну роботу можна з допомогою редукційного клапана, кажуть у столичному гіпермаркеті "Епіцентр К". Редуктор забезпечує тиск 6–7 атмосфер. Його встановлюють на вході водогону в квартиру або перед унітазом. Варто поставити редуктор і на старих мережах, щоб уникнути несподіваного прориву води. Коштує пристій 192 грн.

Зараз ви читаєте новину «Уночі кухонний змішувач розірвало навпіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути