вівторок, 24 квітня 2018 06:15

Комахи працюють 24 години на добу. Спати їм не потрібно

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Олександр Іваницький почав розводити мурах після повернення з АТО в 2015 році. Мурашині ферми продає в Україні та Європі
Олександр Іваницький почав розводити мурах після повернення з АТО в 2015 році. Мурашині ферми продає в Україні та Європі

— Це така вона, мурашина ферма? — питаю, роздивляючись покладену на стіл прозору коробку, що нагадує лабіринт. Мурах там немає.

— Була нею. Але під обігрівачем УФО не вижила. Кажуть, він безпечний. Виявилося — для мурах не дуже, — розповідає Олександр Іваницький, 27 років. Сидить за столом у невеликому офісі на території покинутого заводу "Сатурн" на Борщагівці в Києві. Після повернення з АТО 2015 року заснував бізнес "АнтСіті" з виробництва й продажу мурашиних ферм. Стартовий капітал надав Центр зайнятості після того, як Олександр захистив бізнес-план. Каже, мурахи — цікавіше, ніж тримати вдома акваріум.

Коштує ферма від 550 грн, залежно від розміру. На Новий рік Олександр продав понад 300 таких.

— А живу колонію зараз покажу. Вид називається мураха-жнець, — продовжує чоловік. — Це найкращі мурахи для ферм. Їх легко утримувати.

Бере із сусіднього столу пробірку. У ній зо 20 мурах копирсаються в насінні маку.

— Біле знизу — це личинки. Найбільша з мурах — королева, — пояснює Олександр. — У женців є сім каст. Королева — найвища. У неї є прислуга, яка годує її, забирає личинок. Найміцніші щелепи має солдат — захищає колонію. В мирний час перемелює великі зернята. Розвідники перевіряють, чи немає ворогів навколо, і шукають їжу. Робочі мурахи перекладають зернята і спостерігають, щоб не пліснявіли. Якщо стає вологіше — переносять в інше місце. Няньки піклуються про потомство. На різних етапах розвитку личинкам потрібна різна вологість. Переносять їх у сухішу камеру. Ще є самці.

Мурашині ферми різняться за виглядом, кольором і розміром. Їх дизайн Олександр розробляє на комп'ютері.

— Виготовляють ферми із харчового акрилу — з нього ж роблять контейнери для сніданків, — говорить Олександр Іваницький. — Для мурах важливо створити умови — правильне зволоження, необхідну кількість камер. Коли комах мало, їм досить трьох. В одну подається вода, друга — для харчування, третя — помешкання королеви. Решту треба замкнути. Тоді виноситимуть залишки їжі й померлих на відкрите місце. Його я прибираю. Якщо дати доступ до всіх камер, смітитимуть.

Коли колонія розростається і місця бракує, королева припиняє відкладати яйця.

— Комахи працюють 24 години на добу. Спати їм не потрібно. Майже всі мурахи не мають статі, — продовжує Олександр Іваницький. — Окрім королеви і самця. Він менший за звичайну мураху і з крильцями. Королева більша за нього разів у 100. Самець запліднює її на все життя за один раз. Після цього його з'їдають інші мурахи.

Їжа для мурашиної ферми коштує до 100 грн на рік.

Женці за цей час з'їдають одну пробірку зерна і білкову страву — бананового цвіркуна, муху, таргана чи шматок курки. Комаху можна вкинути живою. Садові мурахи люблять солодощі. Кубика рафінаду колонії вистачає на три місяці.

— Купують ферми найчастіше для дітей, вони до нас часто дзвонять. Хлопчик якось запитував, чому мураха сидить в кутку, чи їй не сумно? Буває, 20 хвилин говорю по телефону. Також купують підприємства. Розробив велику ферму для головного офісу медичної компанії. Хотіли показати, що такі ж вправні. Комп'ютерна компанія замовила ферму зі своїм логотипом. Повісили на стіну — мовляв, наші співробітники працюють, як мурахи.

Продає ферми у Польщу, Білорусь, Італію, США. Німці купують для дорослих — ставлять вдома і спостерігають, як за рибками в акваріумі.

73,8 тонни джмелів, мурах і павуків продала Україна за кордон протягом січня-вересня 2017 року. З них 54,9 т — в європейські країни, переважно у Польщу.

Зараз ви читаєте новину «Комахи працюють 24 години на добу. Спати їм не потрібно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути