
"Сьогодні у корів особливу увагу звертають на ноги. Якщо в корови здорові кінцівки, вона добре рухається і здобуває собі їжу, — розповідає ветлікар приватної агрофірми "Білий стік" із села Волиця Сокальського району Львівщини 25-річний Роман Возняковський. — Треба, щоб вона не думала: "А, в мене болять ноги, не піду так далеко пастися. Краще собі ляжу тут полежу". Тому ми розчищаємо коровам ратиці. Це своєрідний педикюр".
У "Білому стоці" 1250 голів великої рогатої худоби породи Українська чорноряба, зокрема 474 молочні корови.
— Корови в нас не стоять на прив"язі, — показує ферму директор Олег Іванчина, 61 рік. — Коли хочуть — ідуть їсти, коли хочуть — ідуть лягають, кожна знає своє місце. Тварина вільно рухається, якщо тільна — її плід вільно розвивається.
Для доїння корів використовують доїльну установку "Ялинка". Доять корів двічі на день — о шостій ранку та о п"ятій вечора.
300 корів доять два дояри. Володимир Жеребецький, 22 роки, підключає апарат до крайньої корови і протирає екран комп"ютера.
— Тут я бачу, скільки молока взято від корови і скільки часу вона доїться, — пояснює. — "Ялинкою" установка називається тому, що корови стоять по обидва боки трохи під кутом.
Коли симфонії, а коли і "Наше радіо" включаєм
У цей час в кабінеті техпрацівників обліковець Андріана Сапіга ставить диск у музичний центр. Лунає щось із класики, без слів. Музика увімкнена не надто гучно. Обліковець і лаборант спостерігають за доїнням.
— Корова має бути спокійною. Її ніщо не повинно відволікати, музика добре заспокоює, і тварина віддає більше молока, — пояснює Роман Возняковський. — Корова має чути музику, а не звук трактора, що повіз силос. Щоб не заглядала у вікно за ним і не думала, як би то швидше піти поїсти.
Щодня в господарстві забирають 4 т молока. Воно стікає через фільтр на другий поверх у холодильник. Директор агрофірми Олег Іванчина наголошує, що молоко не контактує з повітрям. Тому воно стерильне.
— Сьогодні в нас свято, — усміхається Олег Іванчина. — У найстаршої доярки Ольги Потап день народження і вихід на пенсію. Доярки йдуть на пенсію у 50.
Ольга Потап пропрацювала дояркою 25 років. Каже, що має з чим порівняти.
— Щодня о шостій годині вже треба бути на роботі. Колись треба було наноситися тих бідонів з молоком. І три рази на день на роботу ходити. А тепер простіше. Але тяжче в тому, що треба десь по 8–10 годин на ногах під коровами настоятися. А музика — то нам найперше поміч, працюється легше. Коли симфонії, а коли і "Наше радіо" включаєм, новини слухаєм.
Пасовища агрофірми займають 100 га. Улітку, окрім того, що корова пасеться, їй також дають 10 кг силосу. Олег Антонович показує суміш:
— Дивіться: тут є силос, сінаж, сіно, меляса із цукрового буряку, комбікорм із пшениці й кукурудзи. Зараз додаємо ще й тертої моркви. Вона — джерело бета-каротину. У день на тварину йде по 12 кілограмів корму. Тому й молоко в нас найвищої жирності — 4,1 відсотка.
Кормосуміш готують у сучасній машині. У бортовий комп"ютер вводять інформацію про кількість тварин і їхній раціон. Продуктивність корів у "Білому стоці" — 4 тис. л молока на корову на рік. Олег Іванчина каже, що це небагато. Мовляв, в Австрії з корови беруть 9 тис. л молока на рік.
— Якщо корову добре доглядати, вона дає реальний прибуток. Я живу і виплачую зарплату робітникам за рахунок молочного тваринництва. Бо зерно нині складно релізувати. Запасів зерна в Україні — на три роки. Багато господарів мусять віддавати його за безцінь. Я не буду таким дурним. Не віддам свого задаром. Пережду. А за той час якраз можу давати собі раду з коровами.
Коментарі