пʼятниця, 02 грудня 2011 05:30

Фарфор варять з крохмалю та клею

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Родові дерева роблять із гіпсу, дроту, солоного тіста та холодного фарфору. На гілки кріплять рамки із фотографіями рідних
Родові дерева роблять із гіпсу, дроту, солоного тіста та холодного фарфору. На гілки кріплять рамки із фотографіями рідних

Уманка Наталія Буркан, 27 років, ліпить із холодного фарфору. Це дешевий та безпечний матеріал для ліплення.

— Рецепт приготування холодного фарфору дуже простий. У рівних частинах беру клей ПВА, картопляний чи кукурудзяний крохмаль, менше — гліцерину та жирного білого крему. Додаю як консервант трохи лимонного соку. Води доливати небажано — фарфор від того тріскатиметься. Все змішую і ставлю на невеликий вогонь. Постійно помішую. Коли маса перетворюється на липке тісто, знімаю з вогню.

Викладає на злегка змащену кремом скляну дошку. Чекає, доки охолоне. Тоді вимішує руками до однорідної маси.

— Для задуманих кольорів використовую харчові барвники. Можна, звичайно, і готовий виріб фарбувати, але тоді виходить не дуже охайно.

За допомогою холодного фарфору декорує пляшки, вази, створює біжутерію, картини.

— Найпростіше прикрашати пляшку. Спочатку декорую її тканиною. Для цього шмат занурюю в ПВА й обгортаю пляшку. Її також розмальовую, а потім оздоблюю виробами з холодного фарфору — квітами, листочками, героями мультфільмів. Дарую такі пляшки на свята друзям та знайомим. Навіть якщо  вино випили, то скло можна використати як вазу.

Також гарно виходять пляшки, задекоровані яєчною шкаралупою. Її розламують так, щоб потріскала. Тоді наклеюють і розфарбовують. Оздоблення завершують фарфором або солоним тістом. Виходить схожим на шкіру дракона.

Перший виріб Наталія подарувала матері. Для родичів з Італії зробила кілька пляшок. Одну прикрасила квітами, іншу оздобила під мотиви Софіївського парку.

— Останнім часом модно робити картини зі шкіри, але вони виходять масивні, грубі. А вироби з холодного фарфору ніжні, тендітні та достатньо міцні.

Також робить бонсаї та фоторамки у вигляді родового дерева.

— Їх робити найважче. Спочатку з гіпсу роблю форму, потім каркас із дроту. Далі квіти та листя для дерева ліплю, поєднуючи техніку холодного фарфору і солоного тіста. Міні-рамочки для фото на дереві — лише з фарфору. Таке оздоблення гарно виглядає в приміщенні — дорого та оригінально. Чудово сприймається як подарунок. Планую робити з фарфору новорічні прикраси і гірлянди.

Зараз ви читаєте новину «Фарфор варять з крохмалю та клею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути