четвер, 17 вересня 2009 18:17

Двометрових ігуан вигулюють на повідку

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Микола Соколовський продає тримісячну ігуану на пташиному ринку на столичній Куренівці. Щоб тварина не виросла агресивною, радить частіше брати її на руки
Микола Соколовський продає тримісячну ігуану на пташиному ринку на столичній Куренівці. Щоб тварина не виросла агресивною, радить частіше брати її на руки

Киянин Микола Соколовський, 50 років, у своїй квартирі в районі Троєщина тримає двох двометрових зелених ігуан. Відвів для них півкімнати, засклив під стелю. Дружина не проти. Тримісячних малюків ящірок чоловік продає на пташиному ринку Куренівка, за 500 грн.

— Зелена ігуана живе в неволі до 20 років, відкладає по 20 яєць, — виймає з тераріуму в контейнері на ринку тримісячну ящірку. — У квартирі їм прохолодно. Потрібені тераріум із підігрівом до 24–32°C і лампочками ультрафіолетового випромінювання. Інакше захворіє.

Усередину кладуть дерев'яну гілку, щоб ящірка мала на чому грітися.

— За сім років ящірки виростають до 2 метрів, важать 5–7 кг. Треба грамотно добирати розміри тераріуму. У великому маленька ігуана може загинути від шоку.

Своїх ігуан Микола вигулює двічі на тиждень на повідку, маленьких виносить надвір на плечі. Вони здаються неповороткими, але бігають швидко. Люблять купатися, пірнають, коли когось бояться. Коли плавають, випорожнюються, бо вода давить на черево.

Кидає листя кульбаби в тераріум, де сидить безхвоста ігуана.

— Мені часто приносять ігуан із поламаними лапами і хвостами. Цій на хвіст наступила дитина. Він відросте за півроку. Але хазяїн не хоче так довго чекати. Грошей не вимагав. Просто приніс і попросив, щоб я забрав ящірку. Американці називають ігуан викинутими домашніми тваринами. Їх там купують через те, що дешеві. А коли інтерес зникає, підкидають сусідам у сад.

Ігуани їдять огірки, яблука

Ігуани травоїдні, їх підгодовують листям салату, огірками і яблуками. Не можна давати капусти і помідорів, бо здується живіт.

— У клітці обов'язково має стояти вода. Ігуани багато п'ють. Люди часто годують їх комахами. Але це шкодить травній системі.

Киянка Лариса Бродська, 24 роки, купує в Соколовського тримісячну ігуану. У подарунок він дає пачку біодобавки "Вертікал". Її вистачить на два місяці.

Лариса запитує стать ящірки.

— Наче дівчинка. У самця крупніша голова, лусочки вздовж хвоста довші й товстіші. Ящірки не отруйні. Але з ними треба спілкуватися. Якщо просто посадити в клітку, виросте дикою. Буде кусатися і битися. Якщо ігуану скривдити, може вдарити хвостом.

Зараз ви читаєте новину «Двометрових ігуан вигулюють на повідку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути