вівторок, 05 січня 2010 18:28

Чип під шкіру вставляють без наркозу

"Напишіть на ошийнику свого кота або собаки домашню адресу й телефон, — радить кінолог столичного дресирувального центру "Друг" Олександр Лавришенко, 37 років. — Якщо загубляться, перехожі, або служба з вилову бродячих тварин знатимуть кому повернути".

У клубах собаководів породистим псам роблять татуювання. В паху або на вухах виколюють ідентифікаційний номер. За ним через клуб можна дізнатися адресу власника.

Ще один спосіб не загубити — вставити електронний чип. У Києві такі операції робить практично кожна ветеринарна лікарня. Це коштує 350 грн. Їх можна зробити собакам, котам, декоративним гризунам, папугам.

— Чип за розміром з рисове зерня. Вводиться у підшкірний жировий прошарок між лопатками тварини, — пояснює Владислав Кравченко, 32 роки, лікар столичної ветеринарної клініки "Кот Бегемот". — Кожен пристрій має унікальний номер. Його зчитує спеціальний сканер. За номером знаходять власника.

Породистим псам роблять татуювання

Вставляють чип за 5 хв, без наркозу. Спеціальним шприцом заштовхують під шкіру. Місце дезінфікують. Дані про тварину і власника відсилають у компанію "Трайсер", що вносить їх до єдиної електронної бази. Щоб дізнатися, кому повернути чиповану тварину, треба звернутися до будь-якої ветлікарні, що має сканер і зчитає номер. Його ввести в пошуковому віконці на сторінці інтернет-сайту www.tracer.com.ua/ru/cardfile.php. Із сайта можна дізнатися кличку тварини, її вік, адресу власника.

— Недавно колега знайшов на вулиці лабрадора, — продовжує лікар. — Собака мав чип. Через сайт дізналися телефон господаря. Він примчав до нас зі сльозами на очах. Казав, що вже й не сподівався побачити свого улюбленця.

Владислав Кравченко каже, що здоров"ю тварин чипи не шкодять.

Зараз ви читаєте новину «Чип під шкіру вставляють без наркозу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути