Ексклюзиви
субота, 01 вересня 2012 12:41
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Партія влади буде коригувати волевиявлення виборців

"Жереб кинуто", - мовив Юлій Цезар під час переправи зі своєю армією через річку Рубікон. Ця переправа була рівнозначною початку громадянської війни Римського сенату проти Гнея Помпея Великого.

Українська влада руками Центрвиборчкому теж кинула жереб — не допустила до складу окружних виборчих комісій представників партій "УДАР" та "Свобода", які мають шанс потрапити до парламенту. Натомість квоти в окружкомах отримали маргінальні партії, що практично існують лише на папері - "Руський блок", "Русь єдина", Народно-трудовий союз, "Зелена планета", Союз анархістів, Ліберальна партія, "Єдиний центр", "Єдина родина", "Братство" тощо.

Цікаво, що, крім "Єдиного центру", усі подання партій в ОВК готували юристи Партії регіонів та близьких до неї олігархів. А це значить, що партія влади отримає реальні можливості для фальсифікації виборів — понад дві третини членів окружкомів будуть контрольовані нею. У свою чергу, окружкоми сформують "такі як треба" дільничні комісії. А якщо десь будуть "не такі", то відмінити їх рішення або визнати результати виборів на дільниці, а то й на окрузі, недійсними стане справою техніки.

Ми вже бачили подібні маніпуляції на минулих місцевих виборах. Скажімо, фаворит влади Геннадій Кернес на піввідсотка обійшов "бютівця" Арсена Авакова на виборах мера в Харкові. Причому "переможні" 2 тисячі голосів з'явилися у нього за одну ніч перерахунку. У той час, як екзит-пол компанії GfK засвідчив перевагу Авакова на 4%. І це далеко не поодинокий випадок. А усі звернення до судів закінчилися нічим, адже судову систему влада взяла під тотальний контроль ще до того.

Отже, надії частини виборців на чесні і прозорі вибори розвіюються з кожним етапом виборчої кампанії. Партія влади взяла курс на цинічне і всеохоплююче "коригування" волевиявлення виборців. Залишається лише одна інтрига: чи доведе це до громадянської війни.

Зараз ви читаєте новину «Партія влади буде коригувати волевиявлення виборців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути