неділя, 02 червня 2013 12:43
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Конституційний суд і влада грають у "непонятку"

Конституційний суд нарешті сказав своє слово щодо виборів у Києві. Точніше, розтлумачив подання 48 народних депутатів щодо роз'яснення положень частини 2 статті 136 та частини 3 статті 141 Конституції України, а також абзацу 1 частини 2 статті 14 Закону "Про вибори депутатів Верховної Ради, АР Крим, місцевих рад та сільських, селищних і міських голів".

Отже, чергові вибори в столиці мають відбутися, як і у всій країні, в останню неділю жовтня 2015 року. Хто б сумнівався. Адже така норма закріплена в Конституції. Але ж у Києві ситуація неординарна.

Останні вибори до Київської міськради відбулися 25 травня 2008 року. Вони були позачерговими. Доти повноваження місцевих органів і голів, обраних на позачергових виборах, діяли до чергових. Але коли по всій країні 31 жовтня 2010 року проходили чергові місцеві вибори, у Києві їх не проводили. Тоді КС дав роз'яснення, що обчислення строків повноважень представницьких органів здійснюється однаково, незалежно від того, на чергових чи позачергових виборах був обраний склад представництва органу чи посадової особи. Тобто, повноваження столичної ради і мера були автоматично продовжені — до 4 і 5 років відповідно.

Тепер же КС оголосив, що таке тлумачення положень ч. 1 і 2 ст. 141 Конституції він давав до набрання чинності закону № 2952, який президент підписав 1 лютого 2011 року. Після чого строк повноважень депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів знову рахується у п'ять років лише в разі їхнього обрання на чергових виборах.

При цьому КС залишив для можновладців шпаринку, яка дозволяє взагалі не проводити вибори в Києві в нинішньому році. Зокрема, у його рішенні йдеться про те, що "продовження або скорочення строків повноважень органів місцевого самоврядування, обраних на позачергових виборах, є тимчасовим заходом, спрямованим на реалізацію механізму одночасного проведення усіх чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів". Отже, виявляється, що продовжити термін повноважень Київради від 5 до 7 років — це раз плюнути. Хоча у Конституції термін визначено однозначно — 5 років. Скоротити його можна, а продовжити — ні. Без мера столиця живе вже рік. То ще 2 роки кияни будуть позбавлені конституційного права його обрати?

Таким чином, влада в особі парламентської більшості і Конституційний суд грають у своєрідний правовий пінг-понг, по черзі прикидаючись дурниками. На блатному жаргоні це називається "грати в непонятку". Іван киває на Петра, Петро киває на Івана.

Тепер "регіонали" посилатимуться на політичну доцільність "уніфікації терміну місцевих виборів". КС у будь-якому разі може сказати, що він не забороняв виборів у столиці, а лише давав роз'яснення щодо чергових виборів. Така казуїстика — цілком у дусі нащадків більшовиків. Адже вони розуміють, що вибори в Києві їм не виграти. Тому краще їх відтермінувати, аби продовжити своє панівне становище для дерибану столиці.

Зараз ви читаєте новину «Конституційний суд і влада грають у "непонятку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути