середа, 23 березня 2011 14:16
Михайло Гончар
Михайло Гончар
Директор енергетичних програм центру "Номос"

"Нафтогаз" продадуть не раніше ніж через три роки

Президент Віктор Янукович не виключає продажу частини акцій НАК "Нафтогаз України". Проте продадуть компанію не раніше ніж за три роки.

Мова йде про виведення частини акцій "Нафтогазу" через процедуру IPO (первісне публічне розміщення акцій - ред.) на фондовий ринок. Однак ця процедура не є швидкою у реалізації - це навіть не за один рік. Наприклад, якщо говорити про Лондонську біржу, то компанія, яка бажає на ній розміститися, має пройти низку процедур. Вони включають не лише її фінансову звітність за міжнародними стандартами, якої до цього часу немає в "Нафтогазу". З цим можуть існувати проблеми навіть у прозорих компаній. Якщо в процесі процедури з'ясується, що є певні невідповідності, а це з'ясується обов'язково, то це затягне процедуру і на рік, і на два. Таким чином, не може навіть і бути мови про те, що хтось наступного року почне продавати компанію. Тим не менш процес пішов. Тепер влада рухатиметься в цьому напрямку.

Якщо говорити про IPO, то компанію слід було виводити на нього ще вчора. Але для того, щоб це був ефективний крок, щоб він дав позитивний ефект потрібно було реформувати цю структуру. Низка європейських компаній роблять це досить давно. Вони таким чином залучають кошти на розвиток компаній. Інша справа, що в наших реаліях це буде робитися не в інтересах держави, суспільства, а в інтересах конкретних олігархічних груп. Це означатиме, що через різні офшорні компанії ці групи зможуть придбати акції компанії на Лондонській біржі, а державна власність буде ставати власністю правлячої групи і корумпованого чиновництва.

Теоретично, "Нафтогаз" може придбати будь-хто. Інша справа, хто буде зацікавлений у купівлі компанії.

"Нафтогаз" зараз - це непрозора, незрозуміла для західного бізнесу структура, тому навряд чи представляє серйозний інтерес. Проте для компаній, які так чи інакше афілійовані з "Газпромом" або з українськими бізнес-групами, безперечно цікавий. Вони, напевне, і скуплять акції компанії через начебто різних юридичних осіб, які на перший погляд не будуть пов'язані з російським монополістам чи українськими "газовими бізнес-групами".

Про наслідки такого рішення говорити зарано. Але очевидно, що це дасть поштовх до передачі залишків державної власності у приватні руки. Після продажу акцій можна очікувати на скорочення надходжень до держбюджету від компанії, оскільки у нас звикли працювати за схемами, коли публічно показують збитки чи невеликий прибуток, а основну частину доходів розподіляють у тіні. Якби це здійснювалося у європейській практиці, то процедура була б іншою - пов'язаною з газовою реформою, енергосектору, трансформацією самого "Нафтогазу" на прозору структуру. Тоді, на прикладі тих же європейських компаній, ми б побачили інший ефект і в результаті реформ уряду прибутки компанії суттєво зросли б.

Не буде ніякої і лібералізації газового ринку, про яку говорить Янукович. Насправді буде монополізація явна чи прихована. На енергетичному ринку, замість державної, будуть домінувати приватні монополії.

Зараз ви читаєте новину «"Нафтогаз" продадуть не раніше ніж через три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути