пʼятниця, 11 травня 2012 12:28
Михайло Гончар
Михайло Гончар
Директор енергетичних програм центру "Номос"

Бурові вишки Бойка газової революції не зроблять

Україна готується встановити на газовому родовищі Чорного моря дві нові самопідйомні бурові установки. Завдяки цим платформам країна до 2015-го планує наростити газовидобуток до 3 млрд кубометрів із минулорічних 1,056 млрд.

Державний "Чорноморнафтогаз" придбав установки на тендері за $400 млн кожну. Журналісти з'ясували, що звичайна ціна цих установок того самого виробника менша на $150 млн. Оборудка зажила скандальної слави, а платформи в народі назвали "вишками Бойка" — за прізвищем міністра палива й енергетики.

Купувати ці вишки потрібно було 10 років тому. Зараз технології буріння на українському шельфі Чорного моря — на рівні 1980-х. На глибинах нижче 70 метрів бурити не можемо. А значна частина розвіданих та прогнозованих покладів газу знаходиться на більших глибинах. Нові вишки зможуть видобувати газ на глибині до 120 метрів. Це покращить становище. Однак і 3 мільярди кубометрів на рік нашої залежності від імпортного газу істотно не зменшать.

Шельф Чорного моря зараз розвіданий на 4 відсотки. Українська його частина з найбільшими покладами газу роташована між Кримом та Одесою. За шельфом іде континентальний схил, максимальна глибина якого 2250 метрів. У турецькому секторі моря шельфова зона дуже маленька. Тому Туреччина співпрацює з глобальними компаніями "ЕксонМобіл", "Шеврон", "Петробрас", для яких видобуток на цих глибинах не проблема. І згодом країна залишиться у виграші, бо багато геологів вважають, що основні поклади вуглеводнів у Чорному морі — в глибоководній частині континентального схилу.

Україні потрібно залучати колосальні інвестиції, працювати з іноземними компаніями. Це роблять також і Румунія, й навіть Росія. Бо придбання бурових вишок, ще й зі скандалом, ніякої революції не зробить.

Ці дві платформи передовсім здійснюватимуть експлуатаційне буріння розвіданих родовищ із тим, щоб збільшити видобуток газу. За скільки вони окупляться, сказати важко, бо керівники газовидобувних компаній собівартість видобутку газу не розкривають. Відомо лише, що підприємства продають його державі по ціні від 50 доларів за тисячу кубометрів.

Отриманий газ ітиме на потреби Криму. Мільярд кубометрів, який видобувають у морі останніми роками, використовують саме так. Після викачування з надр він надходитиме в мережу підводних газогонів. Окремі його ланки, ймовірно, треба буде добудовувати. Бо вишки зазвичай розташовують на відстані кількох десятків кілометрів від берега. Далі газ розподілятимуть через газопровід "Джанкой — Феодосія — Керч".

Зараз ви читаєте новину «Бурові вишки Бойка газової революції не зроблять ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути