Овочі садять на місці пшениці й люцерни

Автор: Катерина Романчук
 

По краях грядок сіють гірчицю

На початку березня готують ґрунт, визначають кількість городини та сусідство культур.

— При перекопуванні важливо не порушувати структуру ґрунту. У кожному шарі живуть свої мікроорганізми. Перевертання пласта змінює умови життя цих груп, спричиняє їхню загибель, — розповідає Андрій Михайлюк, 61 рік, із села Кутузівка Токмацького району Запорізької області. — Ті, що на глибині, гинуть на повітрі. Для них кисень — отрута. А ті, які потребують повітря, задихаються у товщі ґрунту.

Малі ділянки слід розпушувати культиватором чи плоскорізом. Великі — неглибоко ­орати.

— Перекопування — ще не все. Треба обробити від шкідників і покращити структуру ґрунту, — говорить Тетяна Проскурова, 50 років, із села Садове Красноградського району Харківської області.

Від шкідників застосовує біо­препарати агрозин або метаризин на основі гриба. Вони знищують вовчка, личинок хруща, дротяників на кілька років. ­Також виробляють у рослин імунітет до захворювань і підвищують родючість ґрунту. ­Останнє роблять також органічні препарати емочка, ­Байкал-1 та емочки-бокаші. Бувають рідкі й порошкоподібні. Їх розводять — 1 ст. л. у 10 л води та обприскують грядки. За два тижні садять городину.

— Записую у зошиті, що де росло торік, — продовжує. — Так визначаю сівозміну. Наприклад, той самий сорт столових буряків може вирости різної величини. Має значення поперед­ник.

Погано садити просапні культури після таких же. Найкраще — на місці пшениці, люцерни або багаторічних трав. Це універсальні попередники для всіх овочів.

— Сусідство рослин потрібно продумати й розподілити ділянки. Наприклад, картопля вродить там, де росли зернові. Редиска порадує після гороху, а капуста — після помідорів. По краях усіх грядок сію гірчицю й чорнобривці — для відлякування шкідників.

Небажані сусіди — цибуля біля квасолі чи гороху, часник із буряком чи огірки з помідорами. Вони виділяють речовини, що пригнічують сусіда. Такі ж правила і при посіві у теплиці. Садити на те саме місце культури, що пошкоджуються однаковими хворобами й шкідниками, можна не раніше як за три-чотири роки. Пізню капусту — через п'ять-шість років.

Зараз ви читаєте новину «Овочі садять на місці пшениці й люцерни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути