Біопрепарат пришвидшує розкладання органіки

— Після обрізування дерев зібралося чимало гілля. Спалити не змогла, бо вологе. Син порадив використати біопрепарат. Він переробляє органіку на добриво, — розповідає 70-річна Антоніна Демчук із Новодністровська Чернівецької області.

Біопрепарат — суміш бактерій, що харчуються органічними відходами. Переробляють їх на речовину без запаху, якою можна підживлювати городину.

— Полила відходи препаратом, й результат побачила менш як за місяць. Гілки перепріли та згнили, — говорить Антоніна Демчук. — Засіб краще працює весною, бо погода сприяє розвитку бактерій.

Окрім дрібних гілок, на компост можна пускати опале листя, бадилля культурних рослин, кавову гущу, яєчну шкаралупу, шкірки овочів та фруктів, картон. Корисно додавати деревну золу, бо збагатить добриво калієм. А також тирсу, що надає пухкості.

— Біопрепарати справляються із залишками тваринної їжі. Але їх у компост не додаю, бо можуть на запах унадитися щури та миші. Шкірку з апельсинів теж не використовую — вона уповільнює гниття відходів.

Засіб безпечний для бджіл і домашніх тварин. Ним можна очищувати курники, свинарники, хліви. Він прибере неприємний запах. Біопрепарати також використовують для надвірних туалетів, чищення каналізації, стічних труб, умивальників. Добре розчиняють волосся та залишки їжі, водночас не шкодять пластиковим трубам.

Зараз ви читаєте новину «Біопрепарат пришвидшує розкладання органіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути