27-річний Петро Сидорчук із селища Літин Вінницької області третій рік сушить овочі та фрукти. Сушина зберігає колір, смак, аромат, не втрачає вітамінів та мікроелементів.
— Економія на всьому — часу трачу мало, ні цукру не треба, ні солі, ні спецій, — розповідає Петро. Живе в будинку з дружиною Іванною та донькою Дариною. Має сад і город. Сушарку купив у Києві на виставці. — Вона складається з п"яти секцій. Їх кількість можна збільшити до 15 штук. У лоток поміщається кілограм продуктів. Що тонший слой, то швидше просушується. Я закладаю грамів 800. Сушка буде готова за 14–16 годин. Прилад бере мало електрики — може працювати цілодобово.
Петро сушить ягоди двома способами: дрібно їх перемелює або ріже на шматки.
Сливи, вишні та виноград в"ялимо
— Для пастили фрукти перекручую на м"ясорубку. Додаю трохи горіхів та меду. Із 10 кіло свіжих продуктів виходить півтора-три — сушених. Зберігаю у скляних банках під вакуумними кришками. Може стояти два роки, не зіпсується, не попліснявіє, і жуки не заведуться. Цього року насушили по дві 3-літрові банки різних ягід. Багато готуємо з яблук. Торік — 15 літрів. Для компотів беремо кислі сорти, ріжемо зі шкірками і зернятами. Сливи, вишні та виноград в"ялимо. Недосушуємо до кінця, тоді вони м"які, як чорнослив, але довго не зберігаються.
Сидорчуки заготовляють і овочі.
— Найбільше помідорів, перцю, баклажанів та зелені. Якось брали спаржу, пробували гриби. Смачно получилося. Додаємо все в рагу, супи та борщ.
Коментарі