— Роблю вино з горобини. Щоб було солодше, вкидаю родзинки, — каже Мирослава Бронюк із міста Лохвиця Полтавської області. — Аби зробити вино ароматнішим, додаю півчайної ложки кориці.
Складає в глибоку емальовану миску 5 кг чорноплідної горобини. Подрібнює дерев'яним товкачем. Переливає пюре в два бутлі по 5 л.
— Треба брати ємність більшого об'єму. Має бути вільне місце, щоб напій міг бродити.
Всипає 3 кг цукру та 50 г родзинок.
— Їх не потрібно промивати. Так збережуться бактерії, що пришвидшують бродіння.
Перемішує, накриває кришкою і ставить у тепле місце на тиждень. Суміш щодня збовтую. По закінченні терміну сік зливає в чистий бутель, а мезгу віджимає через марлю.
На бутель одягає гумову рукавицю. В одному пальці робить голкою отвір. Ставить напій у тепле місце й щодня струшує.
— Не можна знімати рукавицю. Напій буде готовий, коли вона здується й опуститься. Цідить вино через два шари марлі та розливає по пляшках. Ставить їх на два місяці в прохолодне темне місце настоюватися.
Коментарі