
— На гарбузах виростила онуків. Готувала каші, супи й десерти, — розповідає Олена Лінійчук, 54 роки, із села Мамрин Коростишівського району Житомирської області. — Звикла, і собі з дідом весь час готую. Чоловік найчастіше заказує м'ясце з пивом. Особливо в холод, коли хочеться чогось ситного. Як тушкується, пахне на весь двір.
Миє 500 г свинини або яловичини. Обрізує плівки, ріже кубиками. Смажить на олії до золотистої скоринки. Перекладає в каструлю з товстим дном. Чистить і чавить пресом два зубці часнику. Ріже кільцями велику цибулину. Додає до м'яса і смажить на середньому вогні 5–7 хв. Наливає в каструлю 0,5 л пива.
— М'ясо однаково розімліває на темному й на світлому пиві. Але перше додасть страві гірчинки й хлібного присмаку.
Доводить до кипіння, накриває кришкою і зменшує вогонь. Тушкує на слабкому вогні 1,5 год.
— Можна готувати в мультиварці. Зекономите час. Тушкується на півгодини менше.
Чистить від шкірки й насіння 400 г гарбуза. Ріже кубиками, додає до м'яса. Сипле по 0,5 ч. л. солі й куркуми. Куштує. Додає перцю.
— Люблю кинути чайну ложку цукру. Із пивом дає карамельний присмак.
Перемішує й тушкує на середньому вогні 15 хв. без кришки. Вимикає й одразу подає на стіл. Тушковане м'ясо з гарбузом у тарілці посипає подрібненою петрушкою або зеленою цибулею.
Гарбузовий суп подають зі сметаною
— Як хочеться рідкого, пораюся із гарбузовим супом. Смак змінюю спеціями. Найбільше люблю паприку. Для м'якшого присмаку підійде куркума, — говорить Олена Лінійчук.
Чистить і ріже кубиками 200 г гарбуза. Кладе у форму для запікання, посипає чорним меленим перцем і сушеним орегано. Коли гарбуз розімлів, перекладає його в каструлю. Доливає склянку води й доводить до кипіння. Зменшує вогонь і варить ще 5 хв. Вимішує суп товкачем для картоплі або блендером до однорідності. Наливає півсклянки гарячого молока і 2 ст. л. сметани. Солить за смаком, перемішує і варить ще 5 хв. Вимикає вогонь і посипає насінням гарбуза.
Коментарі