понеділок, 16 грудня 2019 07:45

Штолен випікають за три тижні до Різдва

Автор: bigfamily.club
  У сирний штолен додають ванілін та цукати. Випікають при 180 градусах  протягом години
У сирний штолен додають ванілін та цукати. Випікають при 180 градусах протягом години

— Різдво в нашій сім'ї не обходиться без штолена, — каже 29-річна Наталія Пет­риченко з Миколаєва. — Так називається традиційна німецька різдвяна випічка. Її готують за три-чотири тижні до свята. Свіжою вона теж смачна, але не настільки. За місяць добре вилежується й набуває неповторного смаку й аромату.

Для сирного штолена бере 200 мл коньяку або портвейну, 300 г родзинок, 200 г апельсинових або лимонних цукатів, 100 г в'ялених вишень або журавлини, 100 г фундука, сік і цедру лимона, два яйця, 250 г масла, 250 г домашнього сиру, 250 г цукру, 600 г борошна, 25 г розпушувача, 400 г цукрової пуд­ри, 1/2 ч. л. ваніліну чи інших прянощів.

— За кілька днів до випікання сухофрукти мию, просушую, засипаю в банку й заливаю коньяком. Лишаю на дві доби. Тоді віджимаю й перемішую з невеликою кількістю борошна. Так вони не злипаються й рівномірно розподіляються по тісту.

Масло кімнатної температури збиваю з цукром і ваніліном. По одному додаю яйця, лимонний сік, цедру й сир. Доводжу масу до однорідності. Умішую сухофрукти й горіхи. Борошно просіюю, поєдную з розпушувачем. Частинами всипаю в яєчно-масляну масу.

Тісто має бути м'яке, але при цьому добре збиратися в грудку. Ділю його на дві частини. Кожну розкачую у формі прямокутника й загортаю рулетом. Викладаю на застелене пергаментом деко. Ставлю в розігріту до 180 градусів духовку. Випікаю протягом години.

Якщо верх зашвидко рум'яниться, накриваю фольгою. Готовність перевіряю зубочисткою. Ще гарячим змащую розтопленим маслом. Коли вистигне, рясно посипаю через сито цукровою пуд­рою. Готовий штолен загортаю в кілька шарів пергаментного паперу. Поверх — щільно фольгою. До Різдва зберігаю в сухому прохолодному місці.

Зараз ви читаєте новину «Штолен випікають за три тижні до Різдва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути