понеділок, 15 січня 2007 17:03

Тваринні сім"яники готуватимуть не тільки для VIP-персон

Працівники Липовецької свиноферми, що на Вінниччині, після делікатної операції над поросятами-самцями збираються на незвичайну трапезу — їсти сім"яники. Грузини називають цю страву "кваребі-кахетурі". Українці говорять про делікатес пошепки і з рум"янцем на щоках.

— Коли племінні поросята підростають — їх ніхто не купує для розведення — доводиться каструвати кабанчиків, — трохи соромлячись, розповідає головний ветлікар підприємства "Липовецьке" Леонід Шпортун, 60 років. — Після цієї роботи сідаємо з хлопцями і готуємо таку вечерю! Сім"яники дуже смачні. Найкращими вважаються ягнячі. Але найвідоміші в кулінарії — бичачі. Їх вимочують, щоб запаху не було, ріжуть і смажать із цибулею.

Готують сім"яники кілька хвилин, як кальмари

Цей делікатес досить часто готують селяни. У Вінниці ж страву подають тільки грошовитим гостям.

— О, це дороге задоволення, — сміється й ховає обличчя в серветку кухар вінницького ресторану "Фараон" Галина Вовк, 33 роки. — Я готувала це якось для солідних людей. Спочатку вимочували у воді з сіллю та оцтом, потім відварювали, як свинячі мізки. Нарізали кільцями, просмажили на вершковому маслі з цибулею. Але я їх так і не скуштувала, не хочу, — аж відійшла на кілька кроків пані Галина.

— А у мене вдома батьки таке готують, — обізвалася дівчина, що прикрашала зал ресторану. — Привезуть дичину з полювання, сім"яники як делікатес подають гостям. Усім подобається. Та я такого теж не їм.

У вінницькому ресторані "Європа" страву хочуть включити до звичайного (не тільки для особливих гостей) меню.

— Це дуже корисна їжа, — каже кухар "Європи" Едуард Волхонський, 31 рік, — містить багато протеїну та білку. За смаком сім"яники нагадують курятину. Але м"ясо ще ніжніше. Страва готується дуже швидко. У жодному разі не треба варити. Із сім"яників знімають плівку. Якщо є запах, їх можна ненадовго опустити в підсолену воду. А тоді — на сковорідку. Головне не перетримати на вогні. Готують сім"яники кілька хвилин, як кальмари. Можна зробити "фламбе" — облити м"ясо міцним спиртним і підпалити.

Зараз ви читаєте новину «Тваринні сім"яники готуватимуть не тільки для VIP-персон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути