Шість років поспіль киянин Дмитро Щерба, 57 років, на свій день народження наприкінці осені відкупорює пляшку аґрусового шампанського. До урочистої дати зберігає напій у льоху на дачі.
— У мене два 10-літрові бутилі й із десяток кущів аґрусу на дачній ділянці, — каже Щерба. — Одне незручно — колються вони.
Чоловік накладає в бутиль 3 кг помитих і перебраних ягід, додає кілограм цукру і заливає 5 л води. Посуд щільно закупорює й залишає в теплому місці бродити з місяць.
— За 30–40 днів проціджую і розливаю шампанське по пляшках — та в льох, — додає. — Через місяць їх знову відкорковую, аби випустити газ. Із піною вийдуть дрібні залишки ягід. Якщо занадто багато рідини витекло, доповнюю пляшки вином із цього ж бутля.
Коментарі