— Коли у нас проходять дні грецької кухні, готую мусаку та спанакопіту, — розповідає 34-річна Ірина Батова-Кукшина, шеф-кухар ресторану швидкого харчування "Дакар Фудзон". — Основа грецької кухні — овочі, м'ясо та оливкова олія. Використовуємо багато спецій, але основний базилік.
— Мусака — традиційна грецька запіканка. У класичній страві 12 шарів. Я українізувала рецепт. Беру по 300 грамів рису та яловичого фаршу, 200 — баклажанів та стільки ж помідорів. Хто любить соковитіше м'ясо, можна взяти свинину.
Рис варить до напівготовності, відціджує, підсолює. Додає сире яйце, щоб маса не розпалася.
— Половину рису викладаю у форму для запікання. Вона обов'язково повинна бути з бортиками. Тоді кладу шар фаршу. На нього помідори. Потім шар баклажанів, залишок рису. Посипаю сиром та порізаною зеленню — кінзою і базиліком.
Пече 40 хв. Страву охолоджує.
— Нарізую ромбами і знов підігріваю. Після цього можна подавати на стіл.
Також пече спанакопіту. Це пиріг із тіста філос зі шпинатом, зеленню та сиром.
— Його легко зробити вдома. Якщо лякає назва тіста, можна купити звичайне листкове. Беру шпинат, тушкую кілька хвилин з цибулею та часником. До готового й охолодженого додаю зелену цибулю, базилік і кріп. Солю за смаком.
Тісто викладає на деко. Зверху нагортає шпинатову начинку, тоді сир фету та бринзу. Кількість визначає на око.
— Обох видів сиру треба порівну. Пиріг накриваю шаром тіста. Роблю великі надрізи, щоб виходила зайва волога. Випікаю 30-40 хвилин. Вийде хрумке, а всередині соковите. Зелень — легка начинка, але масна та ароматна. Такий пиріг добре їсти ще гарячим. Але смакує і охололий.
Коментарі