пʼятниця, 02 липня 2010 04:46

Після кожного прийому їжі араби п"ють каву

Автор: фото з сайта www.venividi.ru
  Сирійці печуть круглий арабський хліб хубз. Готові коржі розвішують у дворі, щоб Аллах благословив
Сирійці печуть круглий арабський хліб хубз. Готові коржі розвішують у дворі, щоб Аллах благословив

Основою сирійської кухні є баранина та зелень. Яловичину сирійці їдять рідко. Свинини в їхньому раціоні немає взагалі. До страв додають чимало різних спецій, лимонний сік. Свіжі продукти закуповують щодня.

— Їжа у країні дешева, тому більшість сирійців удома не готують, ходять у кафе. У заможних родинах жінки готують самі. Трапеза відбувається на килимі, який називається дастархан, — розповідає полтавка 35-річна Галина Коваленко, яка два роки жила в Сирії. — Їхній сніданок легкий — сир, йогурт, оливки. Головним є обід. Він починається з закусок, що називаються меззе. Іноді їх може бути понад 20. Найпопулярніша закуска — муттабаль. Це запечені баклажани, перемелені з кунжутом і соком лимона. До закусок подають круглий арабський хліб — хубз. Його розламують руками та вмочують у страву. Щойно спечені коржі розвішують у дворі, щоб Аллах благословив.

Потім їдять гуляш із баранини або курятини, салати, овочі. Завершують обід фруктами та пиріжками. Вечеряють пізно ввечері, зазвичай легкими стравами. Після кожного прийому їжі п"ють каву. Її заварюють міцною і солодкою. П"ють також різні соки з льодом, чай, кисломолочний напій айран, горілку арак, настояну на анісі.

— Сирійці люблять шаверму — рулет із тонкого коржика, в який завернута начинка з дрібно нарізаної баранини або курятини та зелені. Коштує вона копійки, а наїстися можна втрьох.

Хумус покращує роботу шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи

Галина Коваленко готує вдома арабський салат фатушу. Нарізує великими шматками три помідори, два очищених від шкірки огірки, одну червону цибулину, дрібнить петрушку та зелену цибулю. Усе складає у глибоку тарілку. Поливає лимонним і гранатовим соком. Зверху засипає шматками лаваша, обсмаженого у фритюрі.

— Щоб приготувати суп чорбу, відварюю 300 грам баранини. Готове м"ясо ріжу на маленькі шматки. Окремо відварюю стакан гороху. У м"ясний бульйон кладу подрібнену баранину, додаю зварений горох. Зверху прикрашаю листками м"яти. До чорби традиційно подають редиску і солоні огірки. Найпростіше готувати закуску хумус. Відварюю 500 грамів бобів нуту, подрібнюю їх у блендері, додаю три-чотири зубчики часнику, сік одного лимона, чорний перець. Подаю страву з лавашем. Хумус популярний у світі серед вегетаріанців. Він містить багато рослинного білка, харчової клітковини, заліза та ненасичених жирів. Покращує обмін речовин, роботу шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи.

Зараз ви читаєте новину «Після кожного прийому їжі араби п"ють каву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути