понеділок, 02 березня 2020 07:50

Плов у тісті виходить, як квітка

Автор: STALIC.LIVEJOURNAL.COM
  Плов ”Патріарх” готують без м’яса. До рису додають смажену цибулю і моркву. Страву годину запікають у пісному тісті
Плов ”Патріарх” готують без м’яса. До рису додають смажену цибулю і моркву. Страву годину запікають у пісному тісті

— У піст готую благородний плов. Так кличу його за назву — "Патріарх". Без м'яса, але смак має не гірший. Навіть цікавіший — бо запікаю у тісті. Виходить, як квітка, — розповідає киянка Марина Кущева, 51 рік.

— Замочую кілограм рису на 2 ­години у воді. Наливаю у сковороду 400 мілілітрів олії. Коли зашкварчить, обсмажую нарізану кільцями велику цибулину. Додаю крупно натерту моркву, смажу 3–4 хвилини. Перекладаю у казан чи каструлю з товстими стінками. Вкидаю чотири зубці часнику і пів стручка червоного перцю. Наливаю склянку води, накриваю кришкою й збавляю вогонь до мінімуму.

За 20 хвилин кладу замочений рис. Додаю 1,5 літра окропу й варю, доки ­розбухне. Солю за смаком і перемішую. Вимикаю вогонь. Ставлю у морозильник металеву миску. Потім її дно і стінки змащую олією і ще раз охоло­джую, щоб олія не стікала. Посипаю двома столовими ложками кунжуту.

Тим часом замішую тісто із 750 грамів борошна і води — як на пельмені. Накриваю рушником, лишаю на 30 хвилин. Далі розкачую у великий круг. Краї ­будуть тонші, ніж середина. Мащу ­олією і ріжу смугами. Викладаю їх у миску, щоб товстіша частина тіста була посередині. Туди кладу плов і зверху защипую краї. Накриваю металевою кришкою. Її теж мащу олією, аби тісто не прилипло. При запіканні смужки розкриються.

Також можна викласти розкачане тісто у миску, не розріза­ючи. Наповнити пловом, поверх накрити краями. Після випікання перевернути й акуратно розрізати.

Годину печу за температури 170 градусів. Тісто вбере зайву вологу з рису і прикрасить плов.

Вимикаю духовку і ­тримаю страву в ній ще годину, щоб в теплі дійшла. Подаю на плоскій тарілці.

— Плов можна зробити солодкий. Кладу в нього чорнослив із курагою. Доки запечуться, на стінках каструлі утвориться хрустка карамельна скоринка, — розповідає Юлія Малишко, 29 років, із Запоріжжя.

— Кип'ячу 2 літри води і заливаю ними три склянки рису. Варю 10 хвилин і відкидаю на друшляк. Товстостінну каструлю змащую 200 грамами топленого масла. Збиваю двоє яєць і виливаю в каструлю. Кладу рис, накриваю кришкою. Тримаю на малому вогні 20 хвилин, доки внизу не утвориться хрустка яєчна скоринка. Знімаю казан з плити й закутую у ковдру. Смажу 5 хвилин по 200 грамів кураги й чорносливу. Заливаю склянку окропу й варю до м'якості. Додаю рис і тушкую до випаровування рідини.

Зараз ви читаєте новину «Плов у тісті виходить, як квітка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути