понеділок, 04 березня 2013 06:15

Панір смажать із горіхами та шпинатом

Автор: фото: Олег Жмаченко
  Варений розсипчастий рис подають зі смаженим у спеціях сиром і вершковою підливою на основі шпинату
Варений розсипчастий рис подають зі смаженим у спеціях сиром і вершковою підливою на основі шпинату

Готувати м'ясні страви шеф-кухар столичного кафе "Імбир" Євген Онуфрієнко відмовився сім років тому, відколи став вегетаріанцем. Доти працював у кількох ресторанах столиці. Тепер не використовує у стравах яєць, риби, грибів, дріжджів, цибулі й часнику.

— Не підтримую вбивства тварин. Перестав носити шкіряні вироби. Їжею оздоровлюється не лише тіло, а й душа. Вегетаріанство корисне для здоров'я. Відмовтеся від м'яса — і зникнуть серцеві хвороби, покращиться робота шлунка. Із організму вийдуть токсини, матимете значно більше сил.

Для меню  ресторану "Імбир" переробив м'ясні страви на вегетаріанські.

— Без м'яса можна легко обійтися. Головне — знати, чим його замінити. Вегетаріанець — це не худа людина з голодними очима, яка жує самий салат. Ведична кухня різноманітна.

Часто готує варений рис зі смаженим сиром панір, горіхами кеш'ю та шпинатом.

— Це страва класичної індійської кухні, адаптована до європейців. Її можна вживати на обід або на вечерю. Передусім варю рис. Щоби приготувати його ідеально, треба дотриматися пропорцій. Води у каструлі має бути рівно вдвічі більше, ніж рису. Крупу засипаю у каструлю з холодною водою, ставлю на сильний вогонь. Чекаю, доки закипить. Тоді прикручую вогонь до мінімального, накриваю кришкою і варю ще 15-20 хвилин. Відставляю  і тримаю зо 5 хвилин. Рис виходить запашний і розсипчастий.

На сковорідку кладе 2 ст. ложки топленого масла гі. Чекає, доки стане гаряче. Тоді висипає 20 г горіхів кеш'ю, смажить 2 хв. Нарізує трикутниками 80 г сиру панір, додає смажитися.

— Достатньо потримати сир на вогні пару хвилин, доки з обох його боків утвориться золотиста кірочка. Тоді кладу 120 грамів шпинату. Варто брати листовий, а не рубаний. Найкраще свіжий, але взимку можна й заморожений. Такий можна купити в супермаркеті.

Приправляє по 2 г спецій карі, асафетіди й солі. Усе перемішує. Вливає на сковорідку 120 г вершків 30% жирності. Ще раз перемішує.

— Вогонь зменшую удвічі. Тепер усі продукти мають зо 3 хвилини протушитися. До складу карі входить куркума. Завдяки їй панір жовтуватий. На тарілку спершу викладаю рис, навколо — підливу. Золотистий панір зверху зеленого шпинату. Оздоблюю помідором чері.

Кипляче молоко зсідається від кефіру

— Сир панір відомий більше в Азії, ніж у Європі. Його варять лише з незбираного молока. Через температурну обробку панір не розпадається. Його неважно зробити вдома. На базарі треба знайти бабусю, яка продає якісне незбиране молоко. Такий сир можна їсти і як окрему страву, — радить кухар Євген Онуфрієнко.

5 літрів молока гріють у великій каструлі. Як тільки почне підніматися пінка,  повільно вливають літр кефіру або кисляку, весь час помішуючи. Можна також залити літром йогурту. Масу тримають на вогні кілька хвилин, доки сироватка стане зеленувата. Сир викладають на марлю. Тримають півгодини під пресом, щоб затвердів і стік.

Зараз ви читаєте новину «Панір смажать із горіхами та шпинатом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути