— Торік сплутала рецепти соління й маринування огірків. Зимою яку банку не відкрию — як ропа, а кислоти нема. Доливала уксусом і досипала цукром, але таку консервацію їла через силу, — каже киянка Світлана Базилюк, 68 років.
У кінці липня почала збирати перші огірки на дачі. Скуштувала у сусідки минулорічну консервацію і випитала рецепт маринаду.
— Вона не морочиться на кожну банку рахувати, скільки чого треба. У емальовану каструлю з 5 літрами води дає по два стакани сахару й оцту, один — солі. Закип'ятила, охолодила і тримає до случая. Яку би банку огірків не наклала, заливає доведеним до кипіння маринадом. Тримає 3 хвилини і зливає в іншу каструлю. По другому разу кип'ятить уже використаний розсіл, заливає на огірки і закатує.
Невикористаний холодний маринад тримають накритим у прохолодному місці. У банку з огірками додають два суцвіття кропу, чотири горошинки перцю. Також — по п'ять листків вишні, смородини, чищений корінь хрону та кілька зубців часнику.
56-річна Любов Петренко із села Шпендівка Кагарлицького району на Київщині закатує огірки з кабачками. Відрізує краї овочів хвилястим ножем. На чотири літрові банки дрібних огірків готує маринад із шести склянок води. Додає по склянці оцту та цукру, 2 ст. ложки солі й 5 — кетчупу чилі. Овочі щільно накладає в банки, додає кілька лаврових листків, перець горошком.
— Двічі заливаю кип'яток, а за третім разом — підготовлений маринад і закатую, — розказує. — Перевернуті банки накриваю на добу ковдрою.
З кетчупом чилі огірки мають присмак соусу з ледь відчутною гостротою. Добрі до святкового столу.
500
грамів чорної ікри з'їв росіянин 49-річний Олександр Лавров за 86 с. Це абсолютний світовий рекорд з поїдання цього продукту на швидкість. Вартість спожитого становила $5 тис. За перемогу серед 12 учасників отримав 10 тис. руб. ( $327. — "ГПУ"). Також — бляшанку чорної ікри. Керівник елітного московського ресторану, де проводили конкурс, сказав: "У Техасі влаштовують чемпіонати з поїдання хот-догів і гамбургерів. У Москві їдять чорну ікру".
Коментарі