— Сало є національною стравою українців. У ньому багато жиру, корисного для легенів, — говорить гастроентеролог Вінницького міського гастрологічного центру Наталія Бурка, 42 роки. — Продукт потрібен і мозку. Хто щодня їсть хоча б трохи сала, доживе до глибокої старості при здоровому глузді та з хорошою пам'яттю.
Лікарі рекомендують щодня з'їдати не більш як 30 грамів сала. Чи можна вживати більше?
— Сало — ідеальний енергетичний матеріал для людей, які важко працюють. Таким можна вживати до 100 грамів на день. Людям, які мало рухаються, вдень краще з'їдати не більш як 10-30 грамів. Тим, хто страждає на ожиріння — до 10 грамів. Це натуральний продукт, в якому немає радіонуклідів і канцерогенів. У салі є багато мікроелементів, які впливають на відтворення клітин і захищають імунітет. З обережністю треба їсти сало при панкреатитах. Хвороб, при яких би взагалі заборонили його їсти, немає.
А якщо болить жовчний?
— Сало є відмінним жовчогінним засобом. Добре виводить токсини.
Чи правда, що сало містить багато холестерину?
— Це хибна думка. Навпаки, в поєднанні з хлібом, капустою, часником, цибулею, зеленню, вівсянкою сало прекрасно засвоюється і виводить холестерин.
У якому вигляді найкорисніше його їсти?
— Свіже, посолене сало. Не смажене чи запечене. Рекомендую з'їдати шматок сала перед вживанням алкоголю. Воно огортає шлунок, немов плівкою. Наступного дня не буде проблем із кишково-шлунковим трактом.
Коментарі