"На ринку дали скуштувати мандарини, вони були солодкі. Купила чотири кілограми, принесла додому. Спробували з дітьми — виявилися кислими, — ділиться киянка Євгенія Піско, 27 років. Огрядна жінка з прямим волоссям вибирає на столичному оптовому овочевому Троєщинському ринку фрукти. Там продають продукти оптом і вроздріб. Висока продавчиня запевняє її, що мандарини справді солодкі. — Дивіться, бо даєте пробувати одні, а підсовуєте інші".
На базарі продають мандарини з Єгипту, Іспанії, Греції, Пакистану. Найбільше — з Грузії та Туреччини. Коштують у середньому 7 грн. Продавці пропонують куштувати фрукти.
— Кицуня, це турецька мінола — схрещені з апельсином мандарини, — пояснює продавчиня у в"язаній шапці й темно-зеленій куртці. На ціннику під яскраво-помаранчевим фруктом написано "не мандарини, а казка". Коштують 6 грн. — Вони з кислинкою, брехати не буду.
Схрещені з апельсинами мандарини зазвичай великі, кисло-солодкі, додає продавчиня Оксана Петрик, 37 років. Їх також везуть із Єгипту й Пакистану.
Найсмачніші грузинські мандарини, які дозріли на кущі
40-річна продавчиня Інна каже, що іспанські мандарини без кісточок і легко чистяться. У грецьких — кісточок найбільше. А марокканські — червоні всередині з яскравими прожилками. У їх смаку є щось від грейпфрута.
Із якої країни вони привезені, підкаже упаковка, говорить Петрик. По фрукту це визначити складно.
— Іспанські цитруси запаковані в ящики з картону та дерева, турецькі — у пластмасових, — 25-річний Віктор показує на чорні невисокі ящики з мандаринами по 10 грн. Чоловік продає фрукти поблизу речового ринку на Троєщині. — Грузинські постачальники фасують товар у великі ящики.
Віктор запевняє, що найсмачніші грузинські мандарини, які дозріли на кущі.
— Решту цитрусових оброблюють спеціальним газом, — додає чоловік. — У ньому мандарини довше зберігаються.
При вологій погоді на фруктах можна помітити щось схоже на плісняву.
— Це не плєсєнь, мандарини не гнилі, — пояснює продавчиня Інна. — Просто проявляється те, чим їх оброблювали.
Цитруси з Iспанії найсолодші
Щоб визначити, які мандарини найсмачніші, купую на ринку два види єгипетських, іспанські, турецькі та грузинські.
Яскраво-помаранчевий гібрид міноло з Єгипту відрізняється від решти мандаринів маленьким витягнутим кінчиком. Шкірка тонка, але міцна, чиститься погано. Легко розкладається на дольки. Без кісточок. На смак кислі й соковиті.
Єгипетський мандарин із товстенькою жовто-зеленою шкіркою теж погано чиститься. Він чималого розміру, з кислинкою та купою кісточок. Соку мало.
Оранжеві іспанські під тонкою пористою шкіркою мають "чистий" цитрус без білих прожилок. Солодкі, аж приторні. У мандарині була одна кісточка.
Найлегше чистяться турецькі яскраво-оранжевого кольору. Мають кісточки. Ці мандарини теж солодкі.
Грузинські — жовто-зелені, невеликого розміру. Мають кісточки. Соковиті й кислуваті.
Мандарини смажать у пудрі
Харків"янин Олексій Пеньков майже рік живе в Південній Кореї. На своєму сайті чоловік поділився рецептом приготування смажених мандаринів.
— Почищений мандарин розламую на 3–4 частини, — пише Олексій. — Обвалюю їх у цукровій пудрі з товченим мигдалем і смажу у фритюрі.
Пеньков їсть їх гарячими.
Коментарі