На Галичині пляцками називають прямокутні торти. У розрізі пляцок нагадує вишиванку, бо у ньому багато кольорових коржів і начинок. Кажуть, на добрий торт треба дуже широко відкривати рота — такий він має бути високий.
45-річна львів"янка Ольга Мельник ніколи не думала, що стане кондитером. Працювала на заводі "Полярон" — випробовувала мікросхеми. Тринадцять років тому потрапила під скорочення. На біржі праці запропонували піти на кондитерські курси. Спробувала й захопилася випічкою смаколиків.
— Я не була повним невігласом у цій справі, — розповідає пані Оля, — адже виросла у селі Добринів на Івано-Франківщині. А там добре печуть. Дечого навчилася від мами, вона часто готувала смачні тістечка, пампухи. А на свята у нас завжди було напечено багато смачнючих пляцків.
Будемо тільки з українками одружуватися, бо вони хороші господині
Спочатку пані Оля пекла вдома для рідні, потім — для сусідів і знайомих. З часом у неї почали часто замовляти пляцки на весілля, хрестини, дні народження. Секретами своєї майстерності господиня ділилася з сусідською дівчиною Марусею. Та вийшла заміж за польського хлопця, а він має ще п"ятеро молодших братів. Львів"янка тепер випікає для них, а хлопці кажуть: "Будемо тільки з українками одружуватися, бо вони хороші господині".
У помешканні Мельників ще з коридору чутно аромат смачної випічки. Пані Оля допікає горіховий торт для сусідки: завтра її онукові виповнюється рік.
— Прикрашу його пухнастим кремовим курятком, — каже господиня.
Пляцки вона пече переважно вдома. Не має особливих інструментів, а користується лише тими, які бувають на кухні в кожної жінки.
— Головне — щоб у міксері було багато різних насадок, — каже Ольга Мельник. — А якщо потрібно збити багато крему, можна взяти електричну дрельку. Тільки докупити до неї спеціальну насадку.
Цей нетиповий для кулінарії інструмент використовують тоді, коли потрібно збивати більше п"яти кілограмів масла.
Пані Оля навчила мене пекти свій улюблений горіховий пляцок. Каже, львів"яни найчастіше замовляють його на весілля та інші гостини.
Збити білки з половиною цукру. Окремо — жовтки з другою половиною, доливаючи воду. Підсушені й потовчені горіхи вимішати з борошном і додати порошок для печива. До цієї маси — збиті білки й жовтки. Тісто виливаємо в бритванку (квадратну форму) і печемо 30–40 хв. Готову випічку розрізаємо на три пласти, охололу перемащуємо начинкою.
Для крему збиваємо міксером 400 г масла (10–15 хв.), додаємо банку згущеного молока, потерту лимонну шкірку і ложку спирту. Щоб пляцок мав гарний вигляд, крем потрібно накладати і на боки, а верх залити шоколадом. Перед тим верх пані Оля радить змастити тонким шаром повидла — так рівніше лягатиме розтоплений шоколад.
Найбільше клопотів їй випадає, коли замовляють пляцки на весілля. На забаві на сто гостей львів"яни, як правило, з"їдають 30–35 пляцків десяти різних видів.
Поза конкуренцією тут горіховий пляцок, на другому місці — "Спартак", подібний до "пташиного молока". Також популярні: "Вишиванка" з різнокольоровими коржами, "Біла лілея", що має частину жовтого тіста, частину білого, та сирник з маком і родзинками.
Верх пляцка треба змастити тонким шаром повидла — так рівніше лягатиме розтоплений шоколад
— Взимку продукти дорожчі, ніж улітку, тому ціни на солодке в цей час піднімаються, — розповідає Ольга Мельник. — 35 пляцків у середньому коштуватимуть тисячу гривень. (На галицьких весіллях робота господині, яка пече солодощі, найдорожча.)
На прощання пані Ольга поділилася рецептом нового пляцка — томатного.
Горіхові, макові, ромові, коньячні, медові, сирні, томатні
"Горіховий"
6 яєць, 300 г цукру, 1,5 стакана горіхів, 250 г борошна, 1 ст. ложка порошку для печива, 100 мл води, 400 г масла, 1 банка згущеного молока, лимонна цедра, шоколад
"Томатний"
10 ст. ложок томатного соку
10 ст. ложок цукру
10 ст. ложок топленого масла
1 чайна ложка соди
Соду гасимо оцтом. Додаємо борошно — скільки забере тісто. Замішуємо і ділимо тісто на п"ять частин, випікаємо коржі. Коли вони охолонуть, перемащуємо сметанковою начинкою: до півлітра сметани додати 100 г цукру, пакетик ванільного цукру і збити міксером.
Коментарі
2