
— Із зеленим горошком печу французький кіш, — розповідає Леся Корнійчук, 27 років, із міста Кілія Одеської області. — Це несолодкий пиріг із начинкою на основі яєць і молока. Одна з небагатьох французьких страв, що смакує холодна й гаряча.
Просіює 125 г борошна. Додає дрібку солі й 65 г порізаного кубиками вершкового масла. Вкидає 70 г натертого твердого сиру. Вливає 2–3 ст. л. холодної води й замішує тісто. Ліпить кулю і розкачує. Викладає у форму діаметром 25 см. Робить виделкою проколи, щоб при запіканні не здувався. Залишає на півгодини в холодильнику. Накриває папером для випічки і ставить у розігріту духовку на 15 хв.
Готує начинку. Розтоплює 20 г вершкового масла в сотейнику. Висипає в нього 200 г зеленого горошку й нарізаний невеликий пучок зеленої цибулі.
Тушкує 5 хв., помішуючи. Збиває блендером до стану пюре.
— Щоб пиріг не був сухий, поверх начинки наливаю вершково-яєчну суміш. Вона робить випічку ніжнішою.
Збиває три яйця, 200 мл сметани, 120 мл молока і 50 г натертого сиру. Додає сіль, куркуму, чорний мелений перець. Дістає з духовки пиріг і виливає на нього начинку. Запікає ще 20 хв. Подає теплим.
— Ще готую кіш із цибулею та грибами. Виходить ситний і без гірчинки.
Замішує тісто із 300 г борошна та 10 ст. л. холодної води. Натирає 140 г холодного вершкового масла. Робить кулю. Замотує плівкою і кладе на 1 год. у холодильник. Розігріває духовку до 190°С. Розкачує тісто, викладає у форму з бортами. Проколює виделкою в кількох місцях і випікає 25 хв.
Готує начинку. Обсмажує до м'якості нарізані кільцями чотири стебла цибулі-порей. Вкидає 250 г нарізаних печериць. За 5–7 хв. вимикає вогонь. Окремо збиває два яйця. Додає склянку сметани і 100 г твердого сиру. Підмішує грибну суміш і присмачує 1/2 ч. л. солі. Виливає начинку на корж і запікає півгодини.
— Коли поспіють молоді кабачки, заміняю ними цибулю-порей. Підсмажую по півсклянки порізаних печериць, кабачка, зеленого перцю та помідора. Викладаю на пиріг. Заливаю сумішшю із трьох збитих яєць і півсклянки молока. Посипаю листям базиліку і тертим твердим сиром.
Коментарі