пʼятниця, 12 листопада 2010 05:07

Каштани обливають вином і підпалюють

Автор: фото з сайта www.liveinternet.ru
  Каштани смажать на сковорідці з дірками, зверху накривають вологою серветкою
Каштани смажать на сковорідці з дірками, зверху накривають вологою серветкою

У листопаді достигають їстівні каштани. Їх смажать, запікають, варять. Із каштанів роблять солодощі, креми та хліб. Ростуть вони у Криму і на Закарпатті. Місцеві їх збирають і продають.

— Цій рослині потрібні тепле літо і дуже м'яка зима, — каже житель Рівного Дмитро Прокопчук, 26 років. Він знає, як правильно готувати каштани. — Раніше каштани вважали їжею бідняків. Їх їли замість картоплі, смак подібний. Тепер вони дуже популярні в європейській кухні. Восени в Німеччині їх смажать і продають на вулицях з возиків. Називають "хлібним" деревом. Із каштанів роблять борошно, що не поступається пшеничному.

Дмитро купує каштани сорту Марроне. Вони ситні, містять багато вітамінів, мають удвічі менше калорій, ніж горіхи. Їх сушить, варить, смажить, робить із них пюре.

— Якісні каштани мають бути блискучими і важкими. У воді повинні тонути. У холодильнику їх можна зберігати не більше 10 днів. Беру 500 грамів каштанів, надрізаю шкірку зверху навхрест. Інакше повибухають. Найкраще смажити на відкритому вогні, але можна і на газовій плиті. Сковорідка має бути з дірками, як друшлак. У Франції такі продаються у всіх побутових магазинах, а в нас бачив тільки один раз у метро. Можна взяти стару алюмінієву сковорідку і просверлити в ній дірки. Викладаю каштани, накриваю трьома паперовими полотенцями. Їх добре змочую, щоб каштани не зсихалися. Смажу на середньому вогні десь 15 хвилин. Сковороду весь час потрушую, щоб не пригоріли. Коли шкірка починає темніти, знімаю. Подаю гарячими.

Для гостей Дмитро готує п'яні каштани. Каже вони смачні й добре зігрівають.

— Після смаження каштани очищаю від шкіри. Засипаю їх двома столовими ложками цукрового піску і заливаю на 2 години горілкою. Потім підпалюю на звичайній сковороді. Постійно струшую, щоб каштани рівномірно карамелізувались. Як вигорить спирт, вливаю трохи червоного вина, і подаю до столу.

Зараз ви читаєте новину «Каштани обливають вином і підпалюють». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути