пʼятниця, 30 березня 2012 00:45

З італійського тістечка витікає шоколад

Автор: фото: НАТАЛІЯ ЧУБЕНКО
  Кухар столичного ресторану ”Тратторія Густоза” підливає розтоплений шоколад у тісто, що збиває Ірина Никонець. Перед тим, як вилити суміш у форми, їх змащують маслом та обсипають борошном
Кухар столичного ресторану ”Тратторія Густоза” підливає розтоплений шоколад у тісто, що збиває Ірина Никонець. Перед тим, як вилити суміш у форми, їх змащують маслом та обсипають борошном

— Тортіно — це тістечко, а чоколато по-італійськи — шоколадне. Кава з "тортіно чоколато" — це найкращий дует для ранкового пробудження. Якщо ще випити склянку фрешу, то енергії вистачить до обіду, — розповідає 37-річний Іван Байбарза, директор київського ресторану "Тратторія Густоза".

Веде на кухню. Там італієць Лука Джанікіні, 40 років, розтоплює на пару 80 г чорного шоколаду. Українською не говорить. Через кухаря 25-річну Ірину Никонець пояснює, що треба брати шоколад із вмістом какао 72% без горіхів чи фруктів. Вкидає у шоколадну масу 20 г масла. Не буде забагато й 100-грамової плитки. Тоді масла треба дати більше.

— Лука розтоплює шоколад, а я роблю тісто. Ці інгредієнти треба готувати одночасно. Інакше або шоколад захолоне, або тісто перестоїть, — каже Ірина.

Вона збиває міксером яйце й один жовток на малих обертах. Якщо спінювати швидко, білок зіб'ється на бізе. Всипає 50 г цукрової пудри та 2 ст. ложки борошна. Перемішує, щоб не було грудок.

— Хто набирає борошно у ложку з верхом, то вистачить і 1,5. Від зайвого тістечко втратить легкість і ніжність, буде тверде.

Лука обережно цівкою вливає у тісто гарячий шоколад і помішує суміш.

— Якщо не мішати або вилити шоколад одним махом, то можуть заваритися яйця. Тістечко не любить поспіху й недбальства. Найкраще вдається, коли печеш із гарним настроєм і любов'ю до того, кому готуєш. Кожен раз роблю страви для клієнтів, як для своєї родини.

Шоколадне тістечко печуть 7 хв. у духовці при 180°.

— Перед тим, як вилити суміш у форми, змащую їх маслом й обсипаю борошном. Тісто не прилипне і легко відділиться від країв. Можна пекти у будь-чому, головне наливати суміш до половини. Випічка піднімається.

Готове тістечко злегка посипають ванільною пудрою. Можна подавати із кулькою пломбіру, згущеним молоком, заварним кремом. Добре контрастує зі свіжим листком м'яти. Їдять відразу. Тоді всередині випічки шоколад гарячий. Якщо тістечко охолоне, він загусне, і десерт утратить смак. Від нагрівання у мікрохвильовці начинка не розтопиться.

Зараз ви читаєте новину «З італійського тістечка витікає шоколад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути