понеділок, 24 квітня 2017 00:25

Фарш для ковбаси присмачують коньяком

Автор: ФОТО З САЙТА www.koptim.net
  Копчена ковбаса має до­зрівати місяць у прохолодній коморі
Копчена ковбаса має до­зрівати місяць у прохолодній коморі

— Як тільки вдома колять кабана, роблю ковбасу. Але не смажу її, а копчу, — каже 51-річна Любов Стецюк із міста Старокостянтинів Хмельницької області. — М'ясо обираю не пісне, а з салом. Інакше не вийде соковита.

Бере по півкілограма яловичини і свинини. Вирізає з них сухожилля та плівки. Нарізує шматками по 30 г. Додає 1 ст. л. солі і 1/3 ст. л. чорного перцю.

— Щоб не заглушити смак м'яса спеціями, використовую лише сіль і чорний перець. Купую його горошком і перекручую на млинку.

Перемішує. Ставить просолюватися в прохолодне місце на два дні. Двічі на день, зранку та ввечері, перемішує м'ясо і зливає рідину, що виділилася.

М'ясо двічі перемелює на м'ясорубці. Додає по 2 г харчової селітри та цукру.

— Харчова селітра є консервантом, пом'якшувачем і барвником. З нею м'ясо не змінює колір під час приготування, а залишається червоне.

Присмачує 20 мл спирту чи коньяку та пів чайної ложки солі. Добре перемішує, щоб маса стала в'язка.

Подрібнює 250 г шпику. Додає до м'яса і знову перемішує, щоб він рівномірно розподілився у фарші. Накриває кришкою і ставить у холодильник на два дні. Чистить і промиває кишки у воді. Кладе в соляний розчин, щоб знищити бактерії. На літр води — 100 г солі. Маринує, поки фарш лежить у холодильнику. На довгу металеву шпажку із загнутим кінцем нанизує кишки. Вивертає на зворотний бік. Знову миє.

— Шпажка потрібна, щоб було зручно вивертати. Кишки вузькі, рукою не вдасться зробити це. Можна замінити будь-якою палкою, навіть шампуром. Але на гострий кінець нанизати більше кишок і зробити вузол, щоб не порвалися.

Начиняє кишки фаршем за допомогою довгої насадки на м'ясорубці. Залишає пустими 10 см з обох боків. Зав'язує їх і згортає спіраллю — два-чотири витки.

— Коли начиняєте ковбасу, треба пробувати рукою, щоб не сильно наповнити. Бо розірветься кишка.

Коптить ковбасу холодним димом за температури +20° С у домашній коптильні, доки не зморщиться.

— Копчена ковбаса має дозріти. Якщо спробувати її одразу після копчення, на смак буде ніяка.

Підвішує за шнурок ковбасу на місяць у прохолодній коморі. Температура має бути не більш як +15° С. За цей час ковбаса набуде притаманного для копченостей смаку й аромату.

— Можна ще зробити варено-копчену ковбасу. Але коптити гарячим димом 1,5 години, доки не стане твердувата. Потім варити на середньому вогні годину. Далі на 10 хвилин покласти в холодну воду. Тоді не треба чекати місяць на дозрівання. Вона буде м'яка завдяки варінню і з димом від копчення.

Зараз ви читаєте новину «Фарш для ковбаси присмачують коньяком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути