— Біля бісквіта треба поклопотатися, як коло малої дитини. Тоді буде пишний, як пух, — каже черкаска 35-річна Катерина Летучій. — Усе слід робити точно по рецепту, інгредієнти важити. На глаз не проходить.
На 23 лютого спекла для чоловіка й сина торт у формі чобота. Залила шоколадною глазур'ю. На 8 Березня планує зробити бісквіт за тим самим рецептом, але у формі серця.
— Збиваю п'ять білків зі щіпкою солі міксером на низьких обертах. Коли з'явиться піна, збільшую до максимальних, додаючи поступово по столовій ложці цукру. Загалом склянку. Час від часу підіймаю зупинений міксер і перевіряю. Якщо маса стає тривкою й добре тримається, білки готові. Потім окремо 30 секунд збиваю на низьких обертах жовтки з ванільним цукром. Тоді до них додаю половину білків. Перемішую ложкою в один бік. За півхвилини додаю решту білків і так само перемішую. Коли жовтки перемішаються до утворення жовтих полосок, всипаю склянку борошна трьома частинами. Вимішую хвилину.
Готове тісто викладає на змащене маслом холодне деко й ставить в електродуховку, розігріту до 190°. Як підійде і візьметься жовтуватою кіркою, зменшує температуру до 170°. Випікає 45 хв.
— В духовці мають бути щільно зачинені дверцята, — зауважує. — Якщо трохи буде доступу свіжого повітря, бісквіт погано зійде. Не можна допускати цього й на секунду.
За 8 год. після випічки торт розрізає натроє. Кожен шар поливає кисло-солодким сиропом із цукру та лимонного соку. Два нижніх змащує шоколадним кремом із коньяком.
— Масло кімнатної температури збиваю міксером на низьких обертах, до пухкості. Приблизно 4 хвилини. Додаю 250 грамів цукрової пудри. Трьома частинами, перемішуючи ще 4 хвилини. Після того вбиваю одне яйце. Перемішую стільки ж. У збиту масу додаю 150 грамів ледь теплого, розтопленого шоколаду і 50 — коньяку. Змішую півхвилини. Крем готовий.
Верхній корж поливає глазур'ю. Змішує по півсклянки цукру та какао, додає 4-5 л. теплої кип'яченої води. Добре розмішує, щоб нагадувало сметану. Заварює у сталевій посудині, постійно помішуючи ложкою, щоб не підгоріло. За кілька хвилин кладе 70 г масла і 5 г маргарину. Вимішує та виливає на торт.
— Глазур має бути не надто гарячою, щоб не дуже розтікалася, а загустіла на торті.
Коментарі
1