Ексклюзиви
пʼятниця, 30 грудня 2011 06:30

Англійський пудинг поливають соусом

Автор: фото з сайта WWW.tqn.com
  У різдвяний пудинг кладуть хлібні крихти, горіхи, сухофрукти. Туге тісто випікають задовго до свята. На стіл подають розпареним, политим алкогольним соусом. Для ефектності десерт підпалюють
У різдвяний пудинг кладуть хлібні крихти, горіхи, сухофрукти. Туге тісто випікають задовго до свята. На стіл подають розпареним, политим алкогольним соусом. Для ефектності десерт підпалюють

Киянка Лариса Федірко, 28 років, студенткою їздила на практику до Лондона. Жила у родині в передмісті. Навчилася пекти традиційний різдвяний пудинг.

— Він має бути на столі обов'язково, як у нас паска на Великдень. Англійці починають готувати пудинг за місяць. Роблю його за два дні. Звечора насипаю у велику миску 100 грамів борошна, по пів чайної ложки мускатного горіха й солі, чайну ложку меленої кориці, склянку свіжих хлібних крих. Кладу 125 грамів теплого масла. Від нього смак буде м'який і  делікатний. Щоб тісто мало міцний аромат, дають 200 грамів яловичого жиру. Але то на любителя. Щоб пудинг пахнув карамеллю, звичайний цукор заміняю коричневим. Беру його неповну склянку — 150 грамів. Сюди ж кидаю потерту цедру з одного лимону, 300 грамів родзинок, по 50 грамів мигдалю та засахарених чи розморожених вишень. Усю цю суміш зверху притрушую чайною ложкою спецій. Імбир, гвоздику, духмяний перець змішую в рівних частинах.

За англійською традицією, тісто на різдвяний пудинг вчиняють з усіх інгредієнтів одночасно. Коли збирається вся родина, господиня розбиває в миску також три яйця, вливає по 100 г теплого пива та бренді. Доки мішає,  всі загадують бажання на наступний рік. Всередину кидають монету — кому вона попадеться у пудингу, матиме удачу весь рік. Готове тісто накривають поліетиленовою плівкою і залишають на столі на ніч.

— Наступного дня викладаю масу в літрову форму для кексу, змащену олією. Утрамбовую і накриваю папером для запікання, зверху притискаю кришкою. Форму з пудингом ставлю у велику каструлю з водою. Має бути наполовину зануреною. Коли закипить, вогонь зменшую й варю пудинг шість годин. У такий спосіб тісто стає заварне.

З готового холодного пудингу знімає промаслений папір. Накриває чистим листом і тією самою кришкою. Залишає страву вистоюватися до Різдва у темному прохолодному місці.

— Різдвяний пиріг виходить дуже тугий. У ньому більше сухофруктів та горіхів, ніж тіста. Англійці додають також журавлину, цукати, курагу. Перед подачею на стіл дві години розігріваю його на пару. Доки м'якне, готую соус. На малому вогні грію півлітра вершків або молока. Збиваю чотири жовтки, десертну ложку крохмалю, 100 грамів цукру, ваніль. Як тільки молоко почне закипати, виливаю у нього жовтки, продовжую збивати. Доводжу соус до кипіння. Коли охолоне до кімнатної температури, додаю 70 грамів коньяку.

Молочно-яєчною масою поливають пудинг і подають на стіл.

Зараз ви читаєте новину «Англійський пудинг поливають соусом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути