— Домашнє вино зі слив — ароматний солодкувато-терпкий напій. Чудово смакує із м'ясом, — розповідає 50-річний Ігор РУДНИЦЬКИЙ із Миколаєва.
— Для вина обираю сливи темних сортів. 10 кілограмів викладаю на сонце на два-три дні, щоб на фруктах збільшилася кількість бактерій і грибків. Завдяки цьому краще зіграє винне сусло. Сливи не мию, а протираю чистим сухим кухонним рушником. Пошкоджені та запліснявілі плоди викидаю. Навіть один гнилий фрукт може зіпсувати все вино.
Видаляю кісточки зі слив, а м'якоть перетираю в пюре. Вливаю 10 літрів води та накриваю ємність марлею. Залишаю на два дні в темному місці за кімнатної температури. Раз на 6–8 годин перемішую дерев'яною ложкою. За дві доби почнеться бродіння. З'являться бульбашки й піна. Проціджую сусло крізь марлю. Переливаю сік у посудину, де бродитиме вино. Додаю цукор — його кількість залежить від того, наскільки солодкі вина полюбляєте. Для сухого чи напівсухого додаю з розрахунку 100–250 грамів на літр соку, для напівсолодкого та десертного вина — 300–350 грамів на літр. Вношу цукор частинами — половину одразу, а потім по чверті кожні чотири-п'ять днів. Заповнюю посудину для вина не більш як на три чверті об'єму, щоб було місце для піни та вуглекислого газу. На шийку бутля натягую рукавицю з проколотим пальцем. Ставлю у темне місце з температурою 18–26 градусів.
Вино бродить майже місяць. Готове, коли рукавиця здулася. На дні має з'явитися осад. Напій ціджу крізь марлю і розливаю по пляшках.
Коментарі