Із апельсинових шкірок готують цукати

Автор: ФОТО НАДАЛА ПОЛІНА ПОЛЬНА
  ­Домашні цукати ­зберігають у банці в холодильнику. Термін придатності — до пів року
­Домашні цукати ­зберігають у банці в холодильнику. Термін придатності — до пів року

— Для запашної випічки часто використовую апельсинові цукати. У магазині натуральні коштують дорого. Готую їх сама. Рецепт знайшла в соц­мережах, — каже 44-річна Поліна Польна зі Львова.

— Три великих апельсини вимиваю щіткою з харчовою содою. Очищую шкірку й нарізую смужками. Заливаю водою і варю 7 хвилин. Промиваю і готую ще двічі. За третім разом додаю чайну ложку солі, щоб цукати не гірчили.

Нагріваю по склянці води й цукру, щоб розчинилися кристали. Вкидаю апельсинові шкірки. Варю, доки википить весь сироп. Наприкінці додаю на кінчику ножа лимонної кислоти. Цукати кладу в банки та зберігаю в холодильнику.

Цукати можна висушити, будуть як чипси. Для цього висипаю на друшляк, щоб стік сироп. Викладаю на добу на пергаментний папір. Тоді складаю в банку. Можна обкатати в цукровій пудрі.

Апельсини ще сушу кільцями. Так само й лимони, банани. Закладаю в сушарку на 12 годин, виставляю температуру 40 градусів. Можна сушити в газовій чи електричній плиті за температури 100 градусів 4–6 годин. Але духовку треба залишати привідкритою, щоб циркулювало повітря. Сушені апельсини, лимони чи банани додаю в салати та запіканки. Використовую також для приготування чаїв і глінтвейнів.

— Раніше шкірки апельсинів викидали, а тепер готуємо з них солодощі. Їх люблять діти, — розповідає черкащанка Аліна ЛЕВЧЕНКО, 34 роки.

— Плитку чорного шоколаду розламую на шматки й розігріваю на водяній бані. Додаю 50 грамів масла. Смужки апельсинових цукатів опускаю по одній у шоколадну масу. Викладаю на пергаментний папір. Як охолоне, кладу в холодильник до повного застигання.

Недавно навчилася використовувати цедру лимона. Зрізую лише жовту час­тину. Розкладаю на тарілці й залишаю на кілька днів, щоб висохла. Шкірку перетираю кавомолкою в порошок. Зберігаю в темному місці в щільно закритій ємкості, щоб не вивітрювався запах. Використовую для випічки, додаю в чай.

Зараз ви читаєте новину «Із апельсинових шкірок готують цукати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути