Ексклюзиви

Гороховий суп варять на копчених ребрах

Автор: ФОТО НАДАЛА ВІКТОРІЯ ІСАЄНКО
  Гороховий суп перед подачею настоюють пів години. За бажанням приправляють сумішшю перців або прованськими травами
Гороховий суп перед подачею настоюють пів години. За бажанням приправляють сумішшю перців або прованськими травами

Подають із часниковими сухариками

— Рецепт "городянських гоірків" отримала в спадок від бабусі. Так називали розсольник у вінницькому селі Городок, звідки родом моя сім'я. "Гоірки" — це по-їхньому огірки, — розповідає 41-річна Вікторія ­Ісаєнко зі Львова.

— 700 грамів нарізаних на шматки свинячих ребер, лавровий лист і цілу морквину й цибулину варю у 3 літрах води. Періодично знімаю піну. Через півтори години, коли м'ясо готове, вливаю три склянки води.

Дістаю з бульйону морквину й цибулину. Додаю дві нарізані кубиками картоплини, а три — викладаю цілими. На столовій ложці олії об­смажую до м'якості подрібнену цибулину. Вкидаю потерту на крупній тертці морквину. Готую ще 5 хвилин і кладу в бульйон.

Дрібно шаткую 400 грамів капусти. Чотири-шість квашених огірків натираю на крупну тертку та вкидаю в суп. Коли картопля звариться, дістаю з бульйону цілі бульби й товкачкою переминаю у пюре. Повертаю до каструлі.

Всипаю 500 грамів відвареної квасолі й перемішую. Як суп закипить, солю й перчу. Знімаю з вогню й настоюю 20–30 хвилин. Перед подачею страву посипаю свіжою петрушкою чи кропом.

Не менш смачний і поживний виходить капусняк із пшоном.

Варю півтори години в 3 літрах води морквину, цибулину, 500–700 грамів подрібнених на шматки свинячих ребер. Періодично знімаю піну. Виймаю з бульйону цілі овочі. Засипаю 100 грамів промитого пшона. Після закипання додаю три цілі очищені картоплини.

Подрібнені цибулину й морквину обсмажую на олії. Додаю дві столові ложки томатної пасти й тушкую 5 хвилин. Всипаю столову ложку борошна, при цьому не припиняю перемішувати, щоб не утворилися грудочки. Знімаю з вогню.

Коли картопля стане м'яка, дістаю її та розминаю в пюре. Додаю у бульйон разом із 300 грамами шаткованої капусти й засмажкою. Солю й перчу. Капусняк заправляю столовою ложкою сметани.

Якщо капусняк набрид, готую гороховий суп.

На малому вогні варю пів години 500 грамів копчених свинячих ребер. Вони роблять страву ароматною. Додаю 300 грамів звечора замоченого гороху. Обсмажую на столовій ложці олії нарізану цибулину й натерту моркву. Додаю до супу, коли горох розвариться. Вкидаю п'ять нарізаних кубиками картоплин. За потреби доливаю води, якщо википіло забагато. Солю й перчу. Додаю лавровий лист. Суп знімаю з вогню й настоюю пів години. Подаю із часниковими грінками.

Зараз ви читаєте новину «Гороховий суп варять на копчених ребрах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути