— Цей салат із баклажанів з'їдять першим на святковому столі, — говорить 37-річна Марина Хвиль із селища Благодатне Золотоніського району Черкаської області.
— Для маринаду змішую столову ложку цукру, чайну — солі, 35 мілілітрів 9-відсоткового оцту та 125 мілілітрів кип'яченої води. Цим на 15 хвилин заливаю дві цибулини, нарізані тонкими півкільцями.
Три-чотири невеликі баклажани нарізую соломкою й солю. Залишаю на 20 хвилин, щоб зійшла гіркота. Тоді обсмажую 5–7 хвилин, помішуючи. Охолоджую. Додаю порізані соломкою четверо варених яєць, великий помідор, мариновану цибулю і два подрібнені зубці часнику, обсмажені на олії. Заправляю соусом із двох-трьох столових ложок домашнього майонезу та пів чайної ложки гірчиці. Солю й перчу. Перемішую і ставлю у холодильник на 20 хвилин. Прикрашаю зеленню.
— Поєднання м'якоті баклажанів, томатного соусу та пряність пармезану нікого не залишить байдужим, — каже 26-річна Анастасія Станкевич із Чернівців. — Ця смачна і ситна страва змусить вас полюбити італійську кухню.
Три середні баклажани нарізую тонкими пластинами. Солю й залишаю на 15–20 хвилин. Тоді протираю серветкою від солі. Смажу з двох боків до золотистості на олії.
Для соусу дві цибулини кубиками обсмажую на олії. 600 грамів помідорів заливаю окропом. Через 5 хвилин знімаю з них шкірку. Ріжу невеликими шматками й додаю до цибулі. Вичавлюю дві дольки часнику. Помішуючи, тушкую 30 хвилин. Солю, перчу, всипаю щедру дрібку орегано й вимикаю вогонь.
Натираю 100 грамів пармезану. Дві кульки моцарели ріжу невеликими шматками. Її можна замінити твердим сиром.
Форму для запікання змащую столовою ложкою соусу. Викладаю шар баклажанів, дві столові ложки соусу, кілька шматків моцарели й посипаю пармезаном. Повторюю шари. Накриваю фольгою і ставлю в розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин. Знімаю фольгу і печу ще 15–20 хвилин. Подаю до столу гарячою чи холодною.
Коментарі