— Цей пиріг зникає зі столу за лічені хвилини. Гості проситимуть його рецепт, — говорить 32-річна Оксана Тютюнник зі Львова.
— Від двох склянок борошна відбираю дві столові ложки, а замість них додаю стільки ж кукурудзяного крохмалю. Просіюю усе. Всипаю чайну ложку порошку до печива, чверть — соди, половину — солі. Розмішую.
Збиваю 4–5 хвилин 100 грамів масла кімнатної температури і склянку цукру. Вкидаю двоє яєць, склянку сметани, чайну ложку ванільного екстракту. Розмішую. Додаю три чайні ложки лимонного соку й одну — цедри.
Вмикаю блендер на малі оберти та вводжу борошняну суміш.
Отриману масу виливаю в застелену пергаментом круглу форму. По поверхні розподіляю дві з половиною склянки чорниць. Можна брати морожені.
Для крихти змішую 125 грамів борошна, пів склянки цукру, 100 грамів масла кімнатної температури й пів чайної ложки лимонної цедри. Перетираю руками у крихту. Засипаю ягоди.
Випікаю 50 хвилин за температури 180 градусів. Готовність перевіряю дерев'яною паличкою. Залишаю ще на 15 хвилин у вимкненій духовці.
— Чорничні мафіни готувати легко. Вони чудово підійдуть для чаювання. Можна використовувати свіжі й заморожені ягоди, — каже 58-річна Ірина Гиря з Яворова Львівської області.
— Відокремлюю від двох жовтків білки. Ставлю їх у холодильник. До жовтків додаю 200 грамів цукру, пакет ванільного та дві чайні ложки розпушувача. 5 хвилин збиваю блендером. Вливаю 150 грамів кефіру. Розмішую. Зменшую оберти блендера й потрохи всипаю 300 грамів борошна. Далі — 130 грамів масла кімнатної температури. Тісто повинно мати в міру густу консистенцію. Виймаю з холодильника білки і збиваю до стійкої піни. Вводжу в тісто. Додаю склянку чорниць. Заповнюю на три четверті 12 силіконових форм. Випікаю 20 хвилин за температури 180 градусів.
Коментарі