Ексклюзиви
пʼятниця, 03 серпня 2012 17:10
Володимир Фесенко
Володимир Фесенко
Голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента"

Кличко зараз нагадує раннього Ющенка

У списках партії Віталія Кличка "Удар" опинилося дуже багато колишніх членів "Нашої України. Це дуже цікавий феномен, така собі "нашеукраїнізація" "Удару". Це закономірно, бо ще раніше в "Ударі" та навколо "Удару" було декілька людей, пов'язаних з Ющенком, а далі ці люди просто втягнули до себе близьких людей.

Але насправді, це величезний ризик для Кличка. Ця "нашеукраїнізація", або "націоналдемократизація" його проекту може його загубити.

Тут є ще такий цікавий феномен: нинішній Віталій Кличко чимось нагадає раннього Віктора Ющенка: нічого особливого не робить, а рейтинг його зростає. Так було і у Ющенка на початку його політичної кар'єри. А з іншого боку, Кличко не особливо переймається власною політичною силою. До нього іде багато людей, він майже всім щось обіцяє, але він не контролює у повній мірі власну політичну силу. Там є, як свого часу як у Нашої України", внутрішні конфлікти, різні позиції, різні погляди, різні люди. Його певно теж веде якась "сила" і вдача. Свого часу про Ющенка казали, що він щасливчик, але потім почала зовсім інша чорна смуга. Таке може бути і з Кличком.

Специфіка ситуації Кличка у тому, що у нього дуже строкатий, різноманітний електорат. І якщо приблизно третина апарату — це опозиційно налаштовані люди; то інша третина — це люди, які підтримували Партію регіонів, чи, принаймні, не були прихильниками "помаранчевих" та націонал-демократичної ідеології. Це проявляється навіть у тому ж "мовному": серед прихильників Кличка, є багато людей, які хочуть державний статус для російської мови. Друге місце Матіос — це теж помилка. На Західну Україну це спрацює, можливо це додасть там декілька відсотків, але одночасно може призвести до втрат електорату у російськомовних регіонах, або серед нинішніх прихильників Кличка.

Кличка зараз штовхають у цю нішу націонал-демократії, але для нього вона не зовсім органічна. У нього була цікава ситуація — він мав зростання популярності на заході і на сході. Важливо зберігати цей баланс. Це для країни було б важливо. А він зараз іде на захід і це може в решті-решт звузити його електоральну базу і посилить його конфлікт з опозицією.

Найближчим часом почнуться політичні інформаційні війни між Кличком і Об'єднаною опозицією. А далі, після парламентських виборів, чим ближче до президентських виборів, будуть зіштовхувати політично, ідеологічно, особистісно Яценюка і Кличка як потенційних опонентів Януковича, як претендентів на президентську посаду. І це буде стратегія влади-  зіштовхувати їх, щоб вони боролися між собою, а не з Януковичем. І от цей похід на захід якраз може призвести до таких наслідків.

Кличко потенційно ближчий до опозиції. І більша частина його прихильників вважає, що йому треба співпрацювати саме з опозицією, домовлятися з опозицією. Але влада якраз і буде зіштовхувати Кличка з опозицією. Вони будуть будь-яку тему, або будь-які проблеми використовувати як предмет протиріч, аби не було стійкого союзу між "Ударом" і Об'єднаною опозицією. Дійсно вони близькі, багато людей у партії Кличка ідеологічно близькі до Яценюка, до опозиціонерів з "Батьківщини", проте конкурентні політичні чинники будуть заважати формальній співпраці. І чим ближче до президентських виборів, тим більше буде конкуренції і ворожнечі. Це та сама ситуація, яка була між Ющенком і Тимошенко. Вони можуть епізодично співпрацювати, але потім знову заварюватимуть війну між собою.

Кличко може привести до парламенту "тушок", але це вже буде видно у парламенті. Зараз важко сказати, хто може стати "тушканчиком". Досвід свідчить, що іноді серед тушок може опонитися люди, про яких важко було думати, що вони так зроблять. Якщо подивитися, тушки були у Ющенка, тушки були у "Батьківщини". Потенційно найбільші ризики пов'язані з бізнесменами, які прийшли до політики з бізнесу, які є інвесторами того чи іншого опозиційного проекту.

Але заздалегідь спрогнозувати, що ця людина буде тушкою, не можна. І поки я не бачив повного списку Кличка, але як правило, люди інвесторів або самі інвестори ховаються починаючи з третього десятка.

Зараз ви читаєте новину «Кличко зараз нагадує раннього Ющенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути